TOBAGO: VOLCANO

Egyik kedvenc játékomhoz, a Tobogo-hoz készült kiegészítőre mindössze 10 évet kellett várni, de megérte. Ez mintapéldája a jó kiegészítőnek. Javítja az alapjáték gyengeségeit, nem ad hozzá sok felesleges szabályt, szükségtelen lapokat, mégis érdekesebbé, színesebbé, látványosabbá teszi a játékot.


A sziget közepére egy hatalmas vulkán kerül, majd minden játékos kap egy triplet lapkát, amin egy láva mező mellett két normál terepmező szerepel. Ezt úgy kell lehelyezni, hogy (legalább) az egyik terepmezője lefedjen egy vele azonos típusú mezőt a térképen, majd a játékos ennek a lapkának a másik terepmezőjére helyezi a terepjáróját. A négy új nyomlapka mindegyike mindenki számára elérhető lesz a játék folyamán.


A Tobago-ban előfordult, hogy csak olyan lap volt a kezünkben, amiből egyiket sem tudtuk szabályosan lehelyezni. Ennek most vége. Az új lapok pont ilyen módon kapnak szerepet. Akkor tudunk belőlük választani, amikor olyan lapot rakunk le, amivel megsértjük a nyomkártya lehelyezési szabályok egyikét. Ekkor a "rossz" lapot le kell takarnunk a még rendelkezésre álló vulkán nyomkártyák egyikével, aminek persze már szabályos lehelyezésnek kell lennie. Amikor olyan kincset szerez meg valaki, amelynek nyomlapjai között vulkános lap is szerepelt, az a lap újra visszakerül a közös készletbe.


A másik újdonság a láva mezők. Amikor valaki amuletet vesz fel, lerakhat egy új láva mezőt a vulkán, vagy egy már lent levő lávamezővel szomszédos mezőre (amin nincs szobor). A láva természetesen felemészti az adott mezőn levő amuletet, pálmafát, kunyhót, nyomkockát (akár az utolsót is, így egy kincs is odaveszhet), valamint módosíthatja a legnagyobb mezők feltételt is, így lerakása után újra kell vizsgálni a nyomok állapotát. A láván átjutni sem egyszerű, ehhez vagy amuletre lesz szükség vagy a legértékesebb kincsünket kell feláldoznunk. A láván a szokásos mozgási szabályokkal tudunk átkelni (megállni rajta nem lehet), de ez nem normál mozgásnak minősül, így ezesetben lehetőségünk van közben újabb amulet megszerzésére.

Tobago: Volcano


Megjegyzések