IT'S A WONDERFUL WORLD / EGY SZÉP ÚJ VILÁG

Ez egy csodálatos világ. Hát, ezzel a jelen helyzetben vitatkoznék, de inkább nézzük a játékot. Érdekes módon a magyar kiadó az Egy szép új világ címet választotta hozzá, ami a hozzászólások alapján azokat többnyire zavarja, akik olvastak egy ilyen című irodalmi művet. Biztosan van benne valami ráció, amiért így lett, én nem tudom megítélni, nem olvastam a könyvet. Mindenesetre furcsa.



A játékban kártyákat draftolunk, majd azokat megépítve endzsint bildelünk, amivel erőforrásokhoz és sok finom győzelmi ponthoz juthatunk. Az építkezéshez ötféle erőforrást használunk (nyersanyag, energia, tudomány, arany, felfedezés, +1 kristallium dzsókerként), melyek mennyiségét a választott játékoskártyánkon és a már megépített lapjainkon levő szimbólumok adják. A tetemes mennyiségű agyalás miatt a játékmenet gyorsnak nem nevezhető, de a bónuszokkal egymásra épülő sikeres építkezések remek sikerélményt adnak.






Miután körbedraftoltunk 7 kártyát, következik a tervezés fázis. Ebben eldöntjük hogy mely kártyákat fogjuk építés (fejlesztés) alá helyezni és melyek eldobásával szerzünk nyersanyagokat. Ezután következik a termelés fázis, amikor sorban megkapjuk a termelt nyersanyagainkat, melyekkel felépíthetjük a fejlesztés alatt álló lapjainkat. Az adott erőforrásból legtöbbet termelő játékos extra jutalompontban részesül. A megépített lapok játék végi pontokat és esetenként azonnali jutalmakat is adnak, majd bekerülnek a termelő lapjaink közé, így növelve az endzsinünk teljesítményét. A nyersanyagokat mindig adott sorrendben kapjuk, így ezzel is lehet tervezni.



4 forduló után a jaték véget ér, és pontszámlálás következik. Az Egy szép új világ teljesen nyelvfüggetlen, csak a lapok elnevezése feliratos, úgyhogy ki-ki saját preferenciája szerint szerezhet be egy idegennyelvű vagy egy magyar verziót. Akárhogy is, egy tervezésorinetált, agytekervényeket megdolgoztató, szép kivitelű, 7 csoda gyilkos játékkal lesz gazdagabb. Akik KS-en pledzselték, azok Heritage Edition néven egy kampány módhoz is hozzájuthattak, valamint szólóban is játszható.

Egy szép új világ

Megjegyzések