CASCADIA VADVILÁGA

Valahogy elkerülte a figyelmemet ennek a játéknak a tavaj év végi magyar megjelenése, és mire észbe kaptam, már (szinte) mindenhol elfogyott. Hogy ennek a miértje a kiadott példányszámban vagy a karácsonyi vásárlási lázban keresendő azt nem tudom. Mindenesetre a BGG-n jelenleg a második helyen áll az absztrakt játék kategóriában, és ez azért jelenthet valamit.

Ebben a lapkarakosgató játékban két szinten dolgozunk. Az alsó szint a különböző tereptípusoké, melyekre meghatározott fajtájú állatokat telepíthetünk. A játék végi pontozásnál az egybefüggő tereptípusok mérete számít, az állatoknál viszont az elhelyezkedés mintázata, melyek pontozását az adott állathoz tartozó kártyáról olvashatjuk le. Ezekből 4-4 féle van, így a nehézség is befolyásolható. Ja, és van egy családbarát nehézségi szint is.

A játék 20 fordulón keresztül tart. Minden körben választunk egyet a négy lapka-állat párosból és kibővítjük velük a tablónkat. Az állatok csak olyan lapkákra helyezhetők, amiken az adott állat ikonja fel van tüntetve. Bizonyos lapkák extra tokent is adnak jutalmul, melyet többféle módon is felhasználhatunk. Egy ilyen token elköltésével választhatunk pártól (nem párttól) függetlenül terepet és állatot, vagy újrahúzhatjuk az állatok sorát. Ezt egyébként akkor is megtehetjük (ráadásul ingyen), ha egy fajtából 3 vagy 4 van egyszerre az asztalon.

A kaszkádia egy nyugodtabb, relaxálósabb játék, ami szólóban is játszható. A kivitele minőségi, szabályai egyszerűek, a család minden tagja könnyedén elboldogul majd vele. A kárkászónt meg felejtsük már el végre.

Cascadia vadvilága


Megjegyzések