EXPEDÍCIÓK

A Stonemaier pénzgyár újabb terméke jelent meg magyarul, a Scythe "folytatása"-ként reklámozott Expedíciók. A mai trendnek megfelelően a nem kevés pénzünkért egy bazinagy dobozt és pár darab méretes mini figurát kapunk a hexa lapkák és kártyák mellé.

A játék kipakolva ugyancsak masszív helyigényű, és ez kissé megnehezíti a kirakott lapok megismerését, ugyanis rajtuk elég aprók a szövegek, így vagy az asztal fölött görnyedve kell szemrevételezni őket, vagy egyessével kézbe véve kell megvizsgálnunk a hatásaikat, így eldöntve, hogy melyek lehetnek hasznosak számunkra.

6 karakter (és a hozzájuk tartozó társ) és 5 mech kombinációja közül választhatunk. Minden szereplőnek és minden mechnek egyedi tulajdonságai vannak, apróbb előnyöket biztosítva az alap szabályokhoz képest. A játéktábla hexa lapkákból épül fel, három régióban. A déli régió a játék elejétől nyílt terület, a középső és az északi régiót viszont fel kell fedeznünk. Felfedezéskor mindig romlások kerülnek a területre, melyeket a játékosoknak kell leküzdeniük erővel és fortéllyal.

A játékosok kezdetben 3 féle akciót hajthatnak végre (mozgás, kijátszás, begyűjtés), de a második fordulótól ezek közül egy (minden körben másik) mindig inaktívvá válik mindaddig, amíg egy frissítés akcióval minden kijátszott lapunkat és munkásunkat vissza nem vesszük a kezünkbe, és így a következő körünkben újra mindhárom akciót megkapjuk. Az akciókat mindig végre kell hajtani, ha van rá lehetőség.

A lapok többféle típusúak lehetnek. Vannak küldetések, melyeket teljesíthetünk, meteoritok, melyeket beolvaszthatunk, szerszámok, melyeket fejleszthetünk. Ezek a játékostábla alá dugdosva azonnali és folyamatos jutalmakat adnak és a játék végi pontozásban is szerepük van. Ugyanakkor a felfedezett területeken a romlások leküzdésével újabb jutalmak és játék végi pontok szerezhetők.

A játék akkor ér véget, mikor valaki negyedszer is elbüszkélkedik valamelyik (hős)tettével, vagyis megkapja a negyedik csillagját is. Ezután még mindenkinek van egy köre, és aztán jöhet a pontszámlálás. A játékot 1-5 fő játszhatja, de a vélemények alapján úgy tűnik, hogy nem igazán van kiegyensúlyozva a többfős játék. Ennek okán létezik egy olyan háziszabály, hogy minden játékos egy-egy olyan munkással kezd, amilyen a karaktere és a társa kijátszásához és aktiválásához szükséges.

Az Expedíciók játékban egy csomó fogalmat kell megtanulnunk és összekapcsolnunk a hozzájuk tartozó akciókkal, mint például a teljesítés, diadalmaskodás, büszkélkedés, beolvasztás, fejlesztés, frissítés, stb. Ez az első játék során eléggé döcögős lehet, de idővel bizonyára bele lehet tanulni.

Expedíciók


Megjegyzések