DIGITÁRSAS JÁTÉK

Különböző társasjátékos fórumokon gyakran felmerülő kérdés, hogy kinek milyen véleménye van a digitális társasjáték applikációkról. A legtöbbet hangoztatott álláspont, hogy a társasjáték társas játék, így a mobil eszközön egyedül játszott játék, nem társasjáték. Nyelvtanilag ez helytálló, ugyanakkor számos társasjátéknak van szóló játékmódja, így akkor már azok sem társasjátékok?


Véleményem szerint nem nyelvtanilag kellene meghatározni egy játék mivoltát. Az angolban egyátalán nincs is benne a társas szó az ilyen játékokra alkalmazott kifejezésre. Board game vagy tabletop game, azaz táblajátéknak vagy asztali játéknak hívják. Így egyből lényegtelen lesz hányan is játsszák az adott játékot. Ugyanígy lényegtelen az is hogy min játsszák, padlón, asztalon vagy akár számítógépen vagy mobil eszközön. Aki szeret játszani, annak a játék az nem videójáték vagy társasjáték, hanem egyszerűen játék.

Saját példámból kiindulva, nem mindenkinek van lehetősége, alkalma, társasága ahhoz, hogy napi szinten hódoljon a szeretett hobbijának. Így remek pótmegoldás, hogy a kedvenc játékaim mobil átirataival bármikor és bárhol lezavarhatok egy-két menet. Ahogyan szeretek videójátékokkal játszani, ugyanúgy szeretek társasjáték átiratokkal játszani. Számomra mindkettő a játékról szól, teljesen felelseges megkülönböztetni a kettőt. Ha társaságra vágyom, nem játszani megyek, de ha játszani szeretnék, társaságban és társaság nélkül is ugyanúgy tudom élvezni. Megjegyzem, mozit is egyedül szeretek nézni, ahogyan könyvet sem többedmagával olvas az ember.

És végül pár példa a teljesség igénye nélkül:

Istanbul: Eddig talán a legszínvonalasabb társasjáték adaptáció. Minden ízében profi megvalósítás. Remélhetőleg idővel a kiegészítők is bekerülnek majd. Az ember saját tempójában haladhat, megfontolva a különbő stratégiákat. A játék pedig minden lépésnél világosan mutatja a lehetőségeinket.
Burgle Bros.: A megvalósítás nem hibátlan, bőven lehetne rajta még csiszolni, de legalább bármikor játszható. Az agymunka, a taktika, és a szerencse keveréke, remek akciókaland.
7 Wonders: Ezzel igazán könnyedén lezavarhatunk egy gyors menetet. Egészen jól sikerült változat. Itt is megkapjuk a platform adta segítségeket, így sokkal egyszerűbb a gyors döntéshozatal.
Among the Stars: Meglepett ez a játék, mert az asztali verzióval azelőtt nem játszottam. Nagyon élvezetes stratégiai erőpróba.
Star Realms: A rengeteg számolgatás miatt már elképzelni se tudnám ezt a játékot más formában játszani. A masszív szerencsefaktor miatt ugyan nem a kedvencem, de néha azért lezavarok pár menetet vele.
Hive with AI: Akár a sakk. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Aki igazán profivá akar benne válni, annak egyébként egy stratégiaelemző könyv is elérhető hozzá.
Tokaido: Gyönyörű megvalósítása ennek a nem igazán jó játéknak.
Patchwork: Borzalmas megvalósítása ennek a nagyszerű játéknak.
Lords of Waterdeep, Terra Mystica, Through the Ages: Méltó adaptációi a közkedvelt társasjátékoknak. Sajnos elég időigényesek, így csak ritkán van rájuk alkalom.
Splendor, Pandemic, Ticket to Ride, Small World, Colt Express, Castles of Mad King Ludwig, Jaipur, Camel Up, Freitag, Heckmeck, Lanterns, Lotus, Onirim, Onitama, Treasure Hunter, Tsuro, Kingdom Builder, Alhambra, Metro, Catan, Elder Sign: Omens, Twilight Struggle, Smash Up, Le Havre: Futottak még kategória.

És amiket óriási izgalommal várok: Evolution, Terraforming Mars, és persze a Scythe!

Megjegyzések