ERA OF KINGDOMS

A Királyságok kora egy egyedi, kézmenedzselő, tablóépítő játék, amit a KS kampányában 1 dollárokért szereztem meg PnP formában. Részben emiatt és részben mert lusta vagyok magyarítani, most nem rakom fel közkincsként, de privátban a szokott módon elérhető (viszont előre szólok, hogy kb. 240 kártyalap).

A játékban 3 különböző erősségű pakliból építgetjük a birodalmunkat. A megépített lapok adják a további építéshez szükséges nyersanyagokat, így egyre fejlettebb, több nyersanyagot adó lapokat építhetünk meg. Az épületlapok mellett emberek, események és győzelmi pont lapokat is találunk, bár az előbbi kettő típuson is akadnak győzelmi pontok. A végső cél, a legtöbb pont összegyűjtése.

A játékos a körében 3 akciót hajthat végre, ami vagy lap kijátszása vagy lap húzása lehet. Húzáskor a birodalomszintjének megfelelő pakliból húzhat egy lapot, vagy a Trading Route mini-kiegészítő használatával a közös készletből is választhat. A kijátszott lapok nyersanyagértékét nem kell kifizetni, csak rendelkezni kell a kívánt típusokkal és mennyiséggel, így ha van két fánk, akkor a körünkben akár 3 olyan lapot is kijátszhatunk, aminek nyersanyagigénye két fa.

Az akciófázis után ellenőrizni kell, hogy rendelkezünk-e a szintlépéshez szükséges feltételekkel, majd tetszőleges számú lapot eldobhatunk a kezünkből mielőtt újabbak húzásával 5 lapra egészítenénk ki a kezünket. Ez azt is jelenti, hogy ebben a játékban a körünk végén a kijátszott vagy húzott lapok hatására elképzelhető, hogy több lapunk lesz mint a "kézlimit". Ilyenkor nem kell eldobnunk lapokat, egyszerűen a kör végén nem húzhatunk újabb lapokat.

A játékban találkozunk még eseménykártyákkal is, melyek hatását a felhúzásukkor azonnal végre kell hajtani. Bizonyos kártyákkal árthatunk ellenfeleinknek, illetve olyanok is akadnak, melyekkel (szép magyar szóval mondva) búsztolhatjuk a meglévő épületeinket. A játék 2-4 fővel vagy szóló módban is játszható. A szabálykönyv jól érthető és sok apró, meglepő, szokásoktól eltérő szabályt rejt, valamint a végén még egy különleges meglepetést is tartogat (Conquest of the King).

Era of Kingdoms


Megjegyzések