DICE TOWN

Bruno Cathala az egyik egekig magasztalt társasjátékfejlesztő. Az biztos, hogy ő bármikor képes egy egyszerű és/vagy primitív mechanizmusból szórakoztató játékot varázsolni. A Kockaváros is egy ilyen játék, ahol lényegében kockapókert játszunk, akár 5 játékossal.


A játékban a különböző értékű dobásainkkal a város különböző helyszínei által biztosított jutalmakat szerezhetjük meg. A körben a legtöbb kilencest dobó játékos annyi aranyröghöz jut, ahány kilencese van, melyek a játék  végén 1 pontot érnek. A legtöbb 10-es dobás jutalma a Bank kirablása, minden 2 dollár 1 pontot ér majd. A legtöbb bubi a vegyesbolt kártyáiból húz annyi lapot, ahány bubija volt és ezekből választhat egyet. A legtöbb dáma tulajdonosa más játékosoktól lophat, elvehet annyi vegyesbolt- és/vagy földterületkártyát, ahány dámája volt és ezekből megtarthat egyet, a többit visszaadja. A legtöbb királyt dobó játékos lesz a következő kör sheriffje, aki a döntetlenes esetekben dönt. A sheriff jelvénye a játék végén 5 pontot ér, valamint a sheriff megvesztegethető a döntésének befolyásolására. A legerősebb kéz dobója értékes földterületeket szerez a városházán. Megkapja a legalsó kártyát és még annyit, ahány ásza volt (max. 2). És végül aki a körben semmit nem szerzett, az ellátogat Dr. Pechhez, ahol neki is csurran-cseppen valami. Dobása alapján több lehetőség közül választhat egyet. Kilences vagy tizes dobással a földterület lapjaiból védhet le kettőt, ezeket már nem lehet tőle ellopni a játék során. Bubi vagy dáma dobásért felhúzhatja a legfelső lapot a vegyesbolt pakliból. Ha királyt dobott és ezt választja, akkor mindenkitől kap 2 dollárt. Ászért cserébe pedig mindenkitől kap egy aranyrögöt.


A dobásaink során egy kockát mindig félre kell raknunk. Ha többet akarunk megtartani, akkor azokért fizetnünk kell darabonként 1 dollárt. Akkor is fizetünk 1 dollárt, ha egyik kockát sem akarjuk megtartani. Ha egy játékos már az összes kockáját félrerakta, akkor a többieknek már csak egy dobásuk maradt, azokat a kockákat mind meg kell tartaniuk, de fizetniük már nem kell értük.


A vegyesbolt egyes kártyáival is befolyásolhatjuk a dobásaink eredményét, illetve más játékosoknak árthatunk, vagy a játék végi pontjainkat növelhetjük velük. A játék addig tart, amíg kiürül az aranybánya, vagy elfogynak a megszerezhető földterületek. A legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz a győztes.


A játék nehezen beszerezhető, ezért ezt is elkészítettem házilag.


Dobópohár: egyszerű műanyag pohár, bármelyik százforintos boltban kapható, vagy az igényesebbeknek van bőr dobópohár, például a Szellemlovastól.
Pókerkockák: Kínából természetesen.
Sheriff jelvény: játékboltból vagy kartonra nyomtatva.
Kártyák, tábla: nyomtatás kartonra.
Játékpénz: nyomtatás sima papírra vagy zöld póker zsetonok kínából.
Aranyrögök: kölcsön lehet venni esetleg a Mars terraformálásából vagy dekor és hobby boltokban lehet keresgélni megfelelő helyettesítőt vagy pl. sárga színű plasztik kövek kínából.

Dice Town

Megjegyzések