DUNE: IMPERIUM - RISE OF IX

Valamilyen szinten szemétség a kiadók részéről, hogy kiegészítőkkel teszik jobbá a játékokat. Persze logikus, hiszen így dupla annyi pénzt húzhatnak ki a játékosok zsebéből. Az Ix felemelkedése kiegészítőnél is pontosan ez a helyzet.

A dobozban kapunk két új táblát, amelyből az egyiket az alapjáték táblájára helyezünk, új helyekkel letakarva az ott kialakított akcióhelyeket. A másik tábla különálló, ezen kaptak helyet az új technológialapkák. Megszűnt a fűszerkereskedés, de van helyette csillagközi szállítás és csempészés, ahol sok mindenhez hozzájuthatunk.

A techlapkák mellett egy új elem is megjelenik, a csatahajó, amely a harcban 3-as értékkel bír és visszavonuláskor a táblán marad a tartalékban. A játékszabályban is módosult pár kifejezés, a harcoló alakulatok az egység elnevezést kapták, ami lehet csatahajó vagy gyalogság is. Kapunk még egy jópár intrika és egy nagy rakás birodalom lapot is, valamint újabb szereplőket. A játék ezzel a kiegészítővel teljesedik ki igazán, ami felvetheti a kérdést: vajon eleve a kiegészítővel együtt tervezték vagy ezt csak később találták ki?

Terveztem egy új játéktáblát, amit szokás szerint már el is készíttettem az olaszokkal. Pár játékelemet (a frakció és csillagközi szállítás sáv jelölőket, a győzelmi pont jelölőket, valamint az ügynök és mentát figurákat) is lecseréltem az új táblához alkalmazkodva, hogy egységesebb kinézetű legyen.

Háziszabály a birodalom sorhoz:

A BGG fórumon nagyon sok jó ötlet született a kártyalapok piacának megreformálására, ezekből alakítottam ki egy olyan változatot, ami nekem tetszik.

A lapokat szétválogatjuk frakciók szerint. Az olyan lapok, amiken több frakció is szerepel, a semleges pakliba kerülnek. Az így kapott 5 pakliból képezzük a birodalom sor 5 húzópakliját, és mindegyikből egy lapot rakunk ki, ez lesz a piac.

A felfedés fázisban három lehetőségünk is van. Az egyik, hogy normál módon vásárolunk lapot. A másik, hogy valamelyik pakliból húzunk egy lapot. Ha ezt választjuk, akkor a húzott lapot megvásárolhatjuk, vagy ha nem akarjuk vagy nem tudjuk, akkor az adott pakli aljára helyezzük és a vásárlás fázisunk véget ér. Ellenben ha megvásároltuk, és maradt még befolyásunk, akkor újabb lapo(ka)t vásárolhatunk. A harmadik lehetőség, hogy egy, a (még) rendelkezésre álló befolyásunk duplájának megfelelő (vagy alacsonyabb) értékű lapot száműzhetünk a piacról, a megfelelő pakli aljára. 

Háziszabály a tech lapkákhoz:

Ezt meg én gondoltam ki, az inspirációt a L&C játék adta.

A játék elején a lapkákat egy külön oszlopba keverjük képpel lefelé, majd 3 lapkát felrakunk a táblára úgy, hogy értékük felülről lefelé csökkenjen (egyforma értékűek sorrendje tetszés szerinti). A játék során minden forduló végén a legalsó lapkát eldobjuk, a többi lapka lejjebb csúszik és legfelülre egy új lapkát rakunk (itt már nem redezzük át a sorrendet).

A játékosok a beadott kedvezmény kockájukkal megjelölhetnek egy lapkát (rárakva a kockát), ezzel zárolják a lapkát az eldobás ellen (a mozgatás ellen nem). Ez nem akadályozza meg más játékosokat abban, hogy megszerezzék azt a lapkát. Ilyen esetben a jelölő kocka visszakerül a rendes gyűjtőhelyére a táblán.

Dune: Imperium - Rise of Ix


Megjegyzések