XI'AN

Ezt a játékot csak azért vettem meg, mert piszkosul olcsó volt egy német bolt akciójában, és ránézésre sem volt csúnya, tele minikkel és kártyákkal. Sehol egy dobókocka :) Aztán végül örültem, mert mint kiderült, nem is rossz játék. Kártyáink kijátszásával tudunk nyersanyagokat szerezni, majd munkások lehelyezésével akciókat végrehajtani. Agyagszobrokat állíthatunk, majd kifesthetjük azokat a saját színünkre, fegyvereket gyűjthetünk, segédeket fogadhatunk fel.

A tábla tetején helyezkedik el a mauzóleumsáv, ahol extra egyszeri akciókat adó lapokat és egy játék végi bónusz lapkát szerezhetünk meg. Alatta állnak az agyaghadsereg katonái három szekcióban, ezek megépítéséért és lefestéséért pontokat és egyéb jutalmakat kapunk. Mindhárom szekcióban többségi pontokat is szerezhetünk. Ezek alatt van a 4 épület, melyeket munkásaink lehelyezésével tudjuk aktiválni. Két-két épület minden játékban véletlenszerűen kerül táblára és a rájuk helyezhető munkások száma korlátozott. Használatukkal tudunk új katonát alkotni, katonát lefesteni, haladni a mauzóleumsávon és fegyverkártyákat vásárolni. Ez utóbbiak a tábla alatt kaptak helyet és egy egyszerű készletgyűjtő mechanizmust adnak. Kétféle háttéren (fa, bronz) három-három féle fegyvert lehet megvásárolni, ezek alkotnak egy-egy készletet, melyeket a játék végén a saját lefestett katonáinkhoz is tudunk rendelni újabb jutalompontokért.

Minden játékosnak van egy 24 lapos kártyapaklija, amiből minden fordulóban 4 lapot húznak. Ezeket két párba rendezve játsszák ki. Egy pár egyik lapjának erőssége határozza meg a kijátszás sorrendjét a játékosok között (egyenlőség esetén a mauzóleumsávon elfoglalt hely a döntő), majd a másik lapon levő jutalmat kapjuk meg (ami lehet pigment, pénz, agyag vagy kijátszható segéd, ami folyamatos képességet biztosít a játék további részében), vagy a jutalom helyett a lap színének megfelelő pigmentet is választhatjuk. A felhasznált lapok kikerülnek a játékból, ez adja a taktikát. Mindent nem tudunk megcsinálni a 6 kör alatt, el kell döntenünk, hogy mikor, melyik irányba haladunk, miből tudjuk a legtöbb pontot kihozni.

Xi'an

 

Megjegyzések