DUNE: IMPERIUM

Az utóbbi időben gyakran gondolok arra, hogy nincs már a piacon olyan új játék, amire felcsillanna a szemem. Már mindent kitaláltak, csak ismétlik és variálják a mechanizmusokat. És ez talán igaz is valamilyen szinten, mert ebben a játékban sincs semmi új. Pakliépítés és munkáslehelyezés, ennyi meg egy bambi. És mégis, hiába a rettentő borsos ár, nem tudtam megállni, hogy ne birtokoljam az új Dűne film látványára épülő Impériumot, ami magyarul is készül(get). Én maradtam az angol verziónál, mert ki tudja mikor lesz még az és ki tudja milyen lesz a fordítás minősége.


A játékban a neves szereplők bőrébe bújva (akiknek egyedi képességeik vannak), ügynökeink segítségével különféle helyszínekre látogatunk. Minden helyszínen csak egy ügynök állhat. A helyszínek különböző jelekkel vannak jelölve, és a kártyalapjaink kijátszásával tudunk a megfelelő jelű mezőkre utazni. Ezek a helyek néha költségbe is kerülnek, de minden esetben valami jutalmat adnak, így szerezhetünk pénzt (solari), fűszert (spice melange), vizet, katonákat, intrika lapokat, és akár új ügynököket is. Minden játékos azonos, 10 lapos paklival indul, amiből minden körben 5 lapot húz. A játék egyébként maximum 10 fordulón át tart, és minden fordulóban meghatározott jutalmakért szállhatunk harcba katonáinkkal. Az (alap esetben 2) ügynökeink felhasználása után a megmaradt lajainkat kiterítve, azok alsó sávjában feltüntetett értékeik szerint új lapokat is vásárolhatunk, javítva ezzel a paklink képességeit. Ugyanitt további katonai erővel növelhetjük meg seregünk erejét a végső harchelyzet kiértékeléshez. A legnagyobb haderővel bíró játékos viszi el az adott forduló fődíját.

A rejtve tartott intrika lapokkal sikerült kellemes feszültséget vinni a játékba. Vajon az ellenfélnek mi lehet még a tarsolyában, képes lesz-e fordítani a játék pillanatnyi képén vagy éppen csak egy játék végi bónuszt szorongat a kezében? A Dűne: Impérium minden játékosszámmal kiválóan működik. Szólóban és két játékossal egy különálló pakli segítségével ugyanis mindig 3 játékos játszik, csak 3 és 4 valódi személynél nem használjuk a segédpaklit, ami app formában is ingyenesen elérhető. A játék grafikája és asztalképe igen mutatós, a nyersanyagok, a lapok, a tábla szépen kidolgozottak. Persze ezt a játékot is lehet(ne) pimpelni minikkel, sőt azt mondom, hogy az ár akkor lenne reális, ha eleve minikkel jelent volna meg.

Dune: Imperium

 

Megjegyzések

  1. A 2019 es Düne alapban 6 személyes. messzs jobb játék. első kije sok uj szabályt 2 uj népet hozott. Tleilaxu és Ix. az uj kieg idén februárban jön . Khaft és Richese. ezzel együtt 10 a játszható frakciók száma. Teljes magyarositásom van hozzá. eddig messze alegjobb játék amit láttam a kategóriájában

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két teljesen más játék. Ebben megtaláltam amit kerestem, és nem azért mert Dűne. Felőlem lehetne bármi más is.

      Törlés

Megjegyzés küldése