HOLTAK TELE / DEAD OF WINTER

A saját készítésű Drakula dühét leszámítva (amivel még mindig nem sikerült játszanom) ez az egyetlen ameri tipusú játékom. Ez is már talán egy éve is a polcon feküdt, mire végre asztalra került. A kockák persze nem hazudtolták meg magukat, én és ők halálos ellenségek vagyunk. Az első körömben az első gurítással megöltem a szuper ninjámat, majd a maradék diákommal főleg 1-es és 2-es dobásokkal lébecoltam végig a játékot. Lényegében én voltam a szemétfelelős.


A Holtak telében egy csapat túlélő küzd a zombik seregeivel, próbálnak úrrá lenni a kríziseken, a morál szintentartásán és elérni a kitűzött célt a meghatározott számú forduló alatt. A játékot a keresztútkártyák történetei és a számtalan túlélő egyedi tulajdonságai színesítik. A kockák szerepe és ezzel együtt a szerencsefaktor nagy, de ez a játék stílusából eredően szinte elvárás. A Holtak telét a hangulatáért, a kalandos események megéléséért játsszák. A közös fő cél mellett mindenkinek saját egyéni célja is van, tehát győzelem esetén csak az mondhatja magát igazán győztesnek, aki a saját titkos célját is sikerrel teljesítette. Ha úgy döntünk, esélyt adhatunk arra is, hogy áruló kerül a túlélők közé, akinek a célja a kudarc. Ármánykodását úgy kell intéznie, hogy a többiek ne sejtsék meg a szándékait. A játék lehetőséget kínál további nehezítésekre is, minden forgatókönyvnek van egy könnyebb és egy nehezebb változata.


A játékosok körükben számtalan akciót hajthatnak végre. Némelyek kocka felhasználását igénylik, mások viszont ingyenesek. Lehet többek között helyszíneket felkeresni, kutatni az adott helyszínen hasznos tárgyakat keresve, lapokat kijátszani, barikádot építeni, és persze nem utolsó sorban zombikat ölni. A mozgás és a zombiölés viszont veszélyes, ezért ilyenkor dobni kell egy 12 oldalú kockával... izé, testtel. Az egyik oldal a harapás, ami azonnali halált okoz, 6 oldal viszont üres, ekkor nem történik semmi, megúsztuk. A többi oldalt kidobva sebesüléseket szenvedünk el. 3 sebesülés szintén halálos. Minden haláleset eggyel csökkenti a morált, ami ha a nullához ér, a játékosok veszítettek. A kolónián levő embereket fordulónként etetni is kell, ha ez nem sikerül, az szintén morálcsökkenést eredményez. A fordulók végén újabb zombik özönlik el a helyszíneket és a harc folytatódik.


Nyilván ez a játék sem kerülhette el a háziszabályozást, néhány tematikusabb módosítást eszközöltem.
  • Ha egy helyszínen keresés során túlélős lapot húzol, azt vagy azonnal felfogadod vagy átadhatod egy ott tartózkodó másik játékosnak vagy a pakli aljára teszed (nem tarthatod meg, a másik játékos ugyancsak vagy felfogadja vagy nem, de nem tarthatja senki kézben)
  • Ha benzinkannás lapot felhasználva utazol, akkor bármennyi másik karaktert magaddal vihetsz (amennyiben a célállomáson van nekik hely)
  • Harapás dobásakor nem halsz meg egyből, hanem kapsz egy sérülést és egy zombi tokent a lapodra ami egy gyógyíthatatlan sérülésnek minősül, de úgy működik mint a fagyás. (Végső soron majd persze meghalsz tőle és a fertőzés terjedése ugyanúgy lejátszódik, de így van esély kezelni a helyzetet és tematikusabb is.)
  • A zombik felrakásánál olyan helyen, ahol nincs túlélő de van zombi, onnan le kell venni egy zombit (szétszélednek)
Holtak tele

Megjegyzések