MÉZGA CSATÁK / BRAVERATS

A Braverats egy kő-papír-olló összetettségű kártyajáték két fő részére, amiből készítettem egy retheme-et a jó öreg Mézga család szereplőivel. A játék többféle módon is játszható, de az alap változatban minkét játékos ugyanazzal a nyolc lappal rendelkezik, melyek 0-tól 7-ig számozottak és mindnek egyedi képessége van.

A játék fordulói során mindkét játékos titokban választ egy kártyát, majd egyszerre felcsapják azokat. A nagyobb értékű lapot kijátszó játékos nyeri a fordulót... hacsak a kártyák akciója ezen a szabályon nem változtat. Ha például az egyik kijátszott lap 0-ás (Máris szomszéd) akkor a forduló átmenetileg döntetlennel zárul és a következő fordulót nyerő játékos kapja majd meg a dupla győzelmi pontot. Ez akkor is így van ha mindkét játékos ugyanolyan értékű lapot játszik ki. A 7-es lapnak (Géza) nincs akciója, de mindig nyer, hiszen ő a legértékesebb lap, kivéve ha az ellenfél 1-es lapot (Paula) játszott ki, ugyanis ezesetben a játék véget is ér a Paulát kijátszó játékos győzelmével. Ha valaki 2-es lapot (Maffia) játszik ki, akkor a következő fordulóban az ellenfelének fel kell fednie a lapját mielőtt a saját lapját kijátszaná. A 3-as lap (Kriszta) hatására a fordulót az alacsonyabb értékű lap nyeri (kivéve ha Géza). Ha a 4-es lappal nyerünk meg egy fordulót, az két győzelemnek számít. Az 5-ös lap (Blöki) az ellenfél lapjának hatását semlegesíti. A 6-os lap (Aladár) kijátszása utáni fordulóban a kijátszott lapunk értéke kettővel több lesz.

A pakli kiegészülhet egy pótlappal is (Hufnágel Pisti), melynek alapértéke 5 (az első fordulóban kijátszva), de a hatása az, hogy lemásolja az ellenfél előző fordulóban kijátszott lapját. A játékot játszhatjuk úgy is, hogy a lapokból egy-egy húzópakli keverünk és a játékosok 3 lapot kapnak, majd minden forduló után új lapot húznak. Ha még nagyobb véletlenszerűségre vágynánk, akkor keverjük meg az összes lapot és így osszuk kétfelé, valamint az első forduló előtt ki is cserélhetünk egymással egy véletlenszerűen választott lapot. Ezek a változatok tetszőlegesen kombinálhatók. Egy parti 5 percig se tart, úgyhogy lehet több menetet is játszani egymás után, talán jobb szórakozás lesz mint a KPO.

Mézga csaták / Braverats


Megjegyzések