SCHOTTEN TOTTEN

Ebben a kétszemélyes kártyajátékban határkövek megszerzéséért folyik a küzdelem. A színes, számozott lapokat vicces grafikával próbálta feldobni a híres társasjátéktervező, Reiner Knizia. A szabályok egyszerűek, de sok taktikázásra lesz lehetőségünk, amihez a számozott lapokon (1-9, hatféle színben) kívül még további extra képességű taktikai lapok is segítséget nyújthatnak.

A kilenc határkőlapkát kirakjuk egymás mellé, és ezek két, játékosok felé néző oldalára rakjuk le majd a lapjainkat. Egy követ akkor szerezhetünk meg, ha a mi 3 lapból álló kombinációnk az erősebb. Akkor is elnyerhetjük a követ, ha az ellenfél oldalán nincs 3 lap, de a már lerakott lapok alapján (a kezünkben levő lapok nem számítanak) bizonyítani tudjuk, hogy az ellenfél nem tud a miénknél erősebb kombinációt létrehozni. A lapkombinációknál a lapsorrend nem számít. Erősségük csökkenő sorrenben: színsor, drill (3 egyforma), szín, sor, összeg (különböző színű lapok). A megszerzett követ a játékos a saját oldalára rakja, oda már több lapot nem helyezhet. A köre végén a játékos új lapot húz.

Az alap játékban 6 kézben tartott lappal játszunk. A haladó játékban egy különálló taktikai pakliból is lehet húzni, ekkor 7 lappal játszunk. Mindkét játékos csak eggyel több taktikai lapot játszhat ki, mint az ellenfele, tehát ha valaki kijátszott már egy ilyen lapot, akkor addig nem játszahat ki újat, amíg az ellenfele legalább egyet kijátszik. Taktikai lapokat a kártyacsoportokra, a kövekre vagy egy külön dobópakliba is kijátszahtunk, képességüktől függően.

Az nyer aki három egymás melletti vagy bármelyik öt követ megszerezte. A kő biztoklásának igényét mindig a laphúzás előtt kell bejelenteni. Profi játékmódban pedig mindig a játékos köre elején, így az ellenfélnek van egy köre taktikai lapokkal reagálni.

Schotten Totten

Megjegyzések