ELYSIUM

Hat éve, mikor belecsöppentem a modern társasjátékok világába, ez volt az egyik olyan játék, amire felcsillant a szemem, de csak mostanra érett meg bennem az elhatározás, hogy beszerzem. A játék, annak ellenére hogy magyarázó szövegek vannak a kártyákon, igazából nyelvfüggetlen, az ikonográfia lényegében megérthető szöveg nélkül is.


Az elízium gyakorlatilag a menyországot jelenti a görög mitológiában. Az ide került hőseinkről alkotunk legendákat, hogyan máshogy, mint természetesen az összegyűjtött kártyalapok készletekbe rendezésével. A lapokat gyűjthetjük azonos értékű csoportokba (5 féle lap) vagy egyazon család különböző értékű lapjaival (1-2-3 érték) alkothatunk meg egy legendát. A családokból egyébként 8 féle van (Apollón, Árész, Athéné, Hádész, Héphaisztosz, Hermész, Poszeidón és Zeusz családja), mind más és más egyedi képességgel, és ezekből minden játékban 5 vesz részt, így hatalmas a kombinációs lehetőség.


A játék első fázisában a panteonban kiállított lapokból választunk megunknak a forduló során összesen 4 lapot (vagy küldetést). A lapoknak különféle követelményei vannak, amiket négyféle szín jelöl. Minden játékosnak ilyen színű oszlopai vannak, melyekből minden kártyaszerzés után fel kell áldoznia egyet, így a további megszerezhető lapok mennyisége adott esetben leszűkülhet. Vannak lapok, melyeknek hatása a megszerzésükkor aktiválódik, de vannak folyamatos hatású és egyszer aktiválható lapok is. Miután mindenki kijátszotta az összes oszlopát és eldőlt az új körsorrend is, lehetőségünk van a birodalmunkban levő lapok aktiválására, illetve a lapok áthelyezésével legendák létrehozására vagy bővítésére.


A dilemmát az adja, hogy a lapok képességeit csak a birodalmunkból tudjuk használni, amint legendává válnak, elveszítjük a hatásukat (kivéve a játék végi bónuszokat). Ugyanakkor a legendásítás nem olcsó, és a pénzünk általában elég szűkös, így okosan kell gazdálkodnunk (hmm, deja vu). Ha már nem tudunk szabályosan lapot szerezni a körünkben, akkor egy úgynevezett polgár lapot kapunk, ami egyfajta dzsókerként üzemel, de a játék végén 2 büntetőpontot kapunk érte. A játék öt korszakon (fordulón) át tart, majd a szokásos pontszámlálás során derül ki a győztes kiléte.









Az Elízium egy elégé összetett, 2-4 fővel játszható, kombinációs, készletgyűjtős kártyajáték, ami több mint 160 darab, 9 különböző grafikus által illusztrált, gyönyörű grafikájú kártyával és jól kitalált egyedi mechanizmusával nyújt kiváló szórakozást a gémerebb játékosoknak.

Elysium


Megjegyzések