DUNE: IMPERIUM - UPRISING

Amikor megjelent a Marco Polo II, az emberekben valószínűleg hasonló kérdések fogalmazódtak meg, mint az aprájzinggal kapcsolatban: Mi szükség van még egy majdnem ugyanolyan játékra? Ki akarna két teljesen hasonló játékot megvenni, játszani? Ha megvan a régi, cseréljem le az újra? Miért nem kiegészítőben adták ki, olcsóbban?

Sajnos a játékok fejlesztése során előfordul, hogy a tesztelésre szánt idő nem elégséges ahhoz, hogy a játék teljesen kiforrja magát. A megjelenés után nagyságrendekkel több "tesztjáték" történik, mint a fejlesztés alatt, így a hibák, gyengeségek, jobban előjönnek, valamint új ötletek, lehetőségek merülhetnek fel. Ezek sok esetben kiegészítőkkel javíthatók, módosíthatók, de nagyobb, fundamentális változások így már nem eszközölhetők.

Ez történt a MP esetében, és ez történik a D:I-vel is. Én mindkét alkalommal az új játék mellett döntöttem, nincs szükségem kétféle verzióra ugyanabból a játékból. A D:I a kiegészítőivel már túlságosan és szükségtelenül nagyra duzzadt, ahogy a Mars terraformálása esetén is ez vezetett az eladásához. Egyébként a D:I megjelent digitális formában is, így továbbra is játszható maradt, ráadásul fantasztikusan jóra sikerült az átirat.

Az új verzióban sok új dolgot láthatunk. Az új játéktábla, új kártyák, új karakterek alapvetőek, de a játékmenetben is megjelennek újdonságok. A helyszínekre kémeket küldhetünk, melyek segítségével más játékosok által elfoglalt helyekre is küldhetünk saját ügynököt, illetve a kémek visszahívásával új lapot húzhatunk. Megjelenik a horgony, melyel megszerzése után homokférgeket hívhatunk a csatába. A férgek felhasználásával a konfliktus jutalmát is megduplázhatjuk. Szerezhetünk szerződéslapkákat is, melyek teljesítésével azonnali jutalmakat kapunk. A konfliktus lapkák további győzelmi pontot adnak, ha sikerül azonos jelű párokat megszerezni. Több zöld jelű hely immár többször is meglátogatható további jutalmakért. A játékot játszhatjuk 1-4 fővel, illetve két 3 fős csapattal, és akár kombinálhatjuk is a régi, kiegészítős játékkal.

Ezekkel az újdonságokkal számomra az Uprising egy áramvonalasabb, még taktikusabb, összetettebb játékot adott. Az eddigi játszmák egy rettentő csúfos vereséget leszámítva nagyon szoros és izgalmas küzdelmeket eredményeztek, de bőven van még benne lehetőség újabb stratégiák kidolgozására. Szokásomhoz híven most is terveztem hozzá egy saját játéktáblát, illetve 3d nyomtattam magamnak szebb homokférgeket :)

Dune: Imperium - Uprising


Megjegyzések