RAIDERS OF THE NORTH SEA

Az Északi-tenger fosztogatói egy olyan társasjáték, amiben legális feketemunkásokat alkalmazni. Ezen kívül szürke és fehér munkásokat is használunk a politikai korrektség szellemében. Mindezt vikingekként valósítjuk meg és ezért nyilván az egyik fő tevékenységünk a fosztogatás lesz.


A Raiders egy játéksorozat részeként jelent meg, melyek különféle mechanizmusú de azonos téma köré épített játékok. Nekem ez volt közülük a legszimpatikusabb, és gyorsan el is készítettem hozzá a magyarítást. Szerencsére eléggé minimális a nyelvfüggése, a táblán is szinte minden ikonokkal van jelölve.


A játéktábla alján találjuk a falut, ahol a munkásainkkal felszerelést, nyersanyagokat és csapatot tudunk gyűjteni, hogy a későbbi fosztogatásaink során sikerrel járjunk. A játék érdekessége, hogy a körünkben egy munkásunkat lerakjuk egy akciómezőre, végrehajtva azt az akciót, majd egy másik munkást elveszünk egy akciómezőről, és végrehajtjuk azt az akciót is. A faluban 8 épület található. A barakkba látogatva például új csapattagot toborozhatunk. Ekkor a kezünkben levő lapokból rakunk le egyet a hajónkra, ami majd valamilyen előnyt biztosít számunkra a továbbiakban.


A kezünkben levő lapok ki is játszhatók a faluház akcióval, ekkor a kártyán ugyancsak feltüntetett egyszeri jutalomban részesülünk. További lapokhoz az őrháznál juthatunk. Ha elegendő erőforrást és megfelelő méretű csapatot raktunk össze, akkor elindulhatunk fosztogatni. A tábla felső részén különféle helyszíneken véletlenszerűen sorsolt jutalmak várják a hős vikingeket. Aki elsőként teljesíti az adott helyszín követelményeit, az elnyeri méltó jutalmát. Fontos lesz minél több haderőt, páncélt és ügyes csapattagokat gyűjteni, de a szerencsés kockadobás is segíthet. Ezek összessége határozza meg a katonai erőnket, mely érték alapján több-kevesebb jutalomban részesülhetünk.


A játékot a legtöbb pontot gyűjtő vikingvezér nyeri, mely pontok a végén számtalan dologból adódnak össze. A részletekért kérdezze kezelőorvosát vagy a játékszabályt. A Raiders egy ügyes mechanizmusú, szép, változatos, közepesen nehéz társasjáték 2-4 fő részére. Kapható hozzá pár kiegészítő és ha hihetünk a híreknek, egy szóló variáns is érkezik majd hozzá.

Raiders of the North Sea

Megjegyzések