CAT LADY

Úgy vagyok a macskákkal, mint a csipkebokrokkal. Lehetőleg elkerülöm mindkettőt, hasonló okból. Így aztán macskás témájú játékot sem hiányoltam eddig. Az unalom azonban nagy úr, véletlenül megnéztem erről a játékról egy videót és hát megtetszett ( az átkozott Feri, már megint :D ;) ).


A Macskás hölgy egy készletgyűjtögetős nyersanyagkezelgetős lapválogatós családi játék. A lapokból egy 3x3-as rácsot rakunk ki, majd egy macskával megjelölünk egy sort vagy egy oszlopot, amit a soron következő játékos nem választhat. Ellenben a választott sorból vagy oszlopból elviszi az összes (3) lapot, a macskát áthelyezi a sor vagy oszlop egyik végére, majd feltölti a helyeket.


A macska lapokat magunk előtt gyűjtjük, az élelem lapokért jelölőkockákat veszünk el, a különleges lapokat pedig a kezünkben gyűjtjük. Ezek lehetnek jelmezek, játékok, illetve akciót biztosító lapok, melyekkel adott esetben áthelyezhetjük a macskát, kóbor macskát fogadhatunk be, vagy győzelmi pontra cserélhetők, típustól és darabszámtól függően.


A macskákat meg kell etetnünk, de a játék végén megmaradt ételek mínusz pontot érhetnek. A jóllakott macskák esetenként további pontokat szerezhetnek a tulajdonosuknak nagyon sokféle variációban. Okosan, ügyesen kell begyűjtenünk a macskákat, ennivalókat, extrákat, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük a játék végén. A játék magyarul is kapható és az ára is baráti. Macskafanoknak kötelező, a macskafóbiások meg vonatkoztassanak el a témától :)


Aki szeret pimpelni, fakockák helyett nyomtathat magának mutatósabb jelölőket. Én meg szokásomhoz híven elkészítettem magamnak a kártyák saját verzióját, ugyanis nem voltam megelégedve a dizájnnal :) Ezt most azonban nem teszem közzé, de ha valaki kéri, privát úton szívesen megosztom.

Háziszabályok a taktikusabb játékhoz:
- A játékot két macskajelölővel játsszuk, melyeket bármelyik sor vagy oszlop elé lerakhatunk. (Így akár két sort vagy két oszlopot is blokkolhatunk, illetve egy sor és egy oszlop esetén lesz egy lap amit nem lehet megszerezni.)
- A játékos köre elején kijátszhat egy permetező lapot és az egyik macskajelölőt áthelyezheti. (Csak a köre elején játszhatja ki.)
- A játékos köre elején beválthat két elveszett macska lapot (többször is, de csak a kör elején).
- Miután elvette a három lapját, feltölti az üres helyeket, majd áthelyezheti (nem kötelező) az egyik macskát bárhova.
- Továbbá mi minden játékosszámnál a teljes paklival játszunk (főleg lustaságból kifolyólag) :)

Update: 2021. december 2.
 
Jön a kutyás változat: Dog Lover

Megjegyzések

  1. Nekem képekből csak az első jelenik meg. Nem tudom, a saját dizájnról van-e fotó, de érdekelne, hogy milyen lett. Az eredeti grafika szerintem is elég meh. Annyi lehetőség lett volna sok aranyos cicarajzzal színesíteni, erre mind egyforma, csak a színük más... Legalább a különleges, kóbor macskáknak lehetett volna egyedi képük.
    Maga a játék nem rossz, de elég szerencse alapú. Családi játéknál ez nem nagy baj, mert így egyenlőbbek az esélyek, de ahhoz, hogy egy tapasztaltabb játékost is lekössön 10 játék után is, túl kevés benne a stratégiai mélység.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és fakockák helyett lehet persze sajátot is csinálni, vagy meg lehet venni a Prémium kiadást, bár az csak angolul van: https://boardgamegeek.com/image/5036824/cat-lady-premium-edition

      Törlés
    2. Hát azért nem vittem túlzásba módosítást. Eltüntettem a teljesen felesleges és randa fekete keretet, meg pár apróbb fájntuning oszt kész. Egyébként tudni kell, hogy a játék tervezője maga volt a grafikus is, úgyhogy ezért van ez az egyszerű képi megjelenés, ami egyébként nekem bejön.

      Törlés
    3. Ja és készül a saját 3D nyomott jelölők, majd lesz róla kép is. A prémium jelölők nekem kifejezetten nem tetszenek.

      Törlés
    4. Igen, a tervező egyben a grafikus is, és kb. 1 hónap múlva jön egy új játéka, a Santa Monica, annak a grafikai stílusa is hasonló, bár ott több grafikus is dolgozott rajta. Amúgy nekem is bejön ez a minimalista rajzstílus, nem azzal van bajom, hanem hogy nincs kihasználva a megjelenítési lehetőség, és minden kártyán ugyanaz a kép van. Pl. a normál lapok és a kóbor macskák hátlapja között is lehetne nagyobb különbség, nem csak a színek. Ez olyan, hogy a Carcassonne-ban sem ugyanúgy kanyarognak az utak, meg a városrészek sem egyformák. Ez érthető, ha drága a grafikus munkadíja, akkor lehet spórolni a kevesebb rajzzal, de ha úgyis a tervező rajzolja, akkor szerintem nem jelent olyan sok plusz költséget, és megéri a plusz munkát.
      3D-ben biztos jobban is meg lehet csinálni a jelölőket, de nekem a prémium fa tokenek is tetszenek. Gondolom gyártástechnikailag ez a középút, így egész jó árban van a Premium Ed.

      Törlés
  2. Helló. A leirást, játékbemutatót olvasva kiváncsi lettem milyen lehet a saját készitésű változat. Ha lehetséges küldjétek el nekem. Üdv

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése