ASZTALA VISSZA

Visszatérő probléma társasjátékos körökben az asztal kérdés. Mert ha van ahol, van amivel, van akivel, de nincs amin játsszunk, akkor lőttek a dolognak, vagy a kényelemnek. A megfelelő asztal beszerzésének a lakás méretei illetve a családi kassza bősége szab gátat leginkább. Én jelenleg egy nagyobb méretű asztalt használok kültéren (a teraszon), és egy összetolható tetejű kisebbet a szobámban, ami még összecsukva is elég sok helyet elfoglal.


Az egyik lehetőség, hogy valamelyik skandináv boltból vesz az ember valamit, amit kinevez társasjáték asztalnak. Itt a méret és az ár hányadosával lehet zsonglőrködni. A másik lehetőség az egyedi asztal legyártása, legyártatása. 

Másik hobbim a bútortervezés és építés, úgyhogy adott volt, hogy tervezzek és építsek magamnak egy "igazi" társasos asztalt. A kinti asztalt is én építettem, de ahhoz igazából nem sok tervezés kellett. Levágattam egy 90x140 centis natúr bútorlapot, bevontam textillel, majd lábakat raktam rá és annyi. A célnak megfelelt, de azért lehet ennél jobbat is csinálni, csak legyen, aki kifizeti. Merthát a faanyag nem olcsó. Persze lehet bútorlapból is barkácsolni, de annak megvannak a maga korlátai és hátrányai.

Először egy mélyített, lefedhető, multifunkciós asztalon gondolkodtam, de az csak kinn fért volna el, így az év nagyrészében kihasználatlanul maradna. A második terv a kinti asztal kiegészítésére irányult. Körbe akarom venni könyöklő résszel, így nagyobb helyet tudnék biztosítani a játékhoz, és nem utolsó sorban tök jól is nézne ki. De ez a projekt még ráér.

A harmadik ötlet egy összecsukható asztal volt. Legyen nagy, férjen el rajta kényelmesen a legnagyobb játéktáblám úgy, hogy amellet még 4 embernek is legyen helye bőségesen. És persze el is lehessen pakolni viszonylag kis helyigénnyel. Pár napi tervezgetés és számolgatás után megszületett a végeredmény.


Anyag: bútorlap + fenyő
Méret: 140 x 140 x 74 cm
Méret összecsukva: 140 x 15 x 77 cm (lehet állítva is tárolni)
Tömeg: kb. 25 kg






Update: 2019. július 29.

Újabb 3 asztal készült el, majd ebből kettőt (nameg a nyolcszögletűt is) sikerült eladnom. Ez a kettő hasonló kivitelű volt azzal a koncepcióval, hogy egy összecsukható lábazattal fal melletti tárolással kis helyet foglaljon el, gyorsan elő lehessen pakolni, és helyigénytől függően mindent ki tudjon szolgálni. A lap mérete 80x120 centiméter volt így a két asztallal 160x120 centiméteres felületet lehetett (volna) elérni.

Sajnos kinyitva egy ilyen asztal is elég sok helyet elvett a szobámból, és nem volt praktikus állandóan el- és visszapakolni, mert egy asztalra mindig szükségem volt. Ezért újabb tervezésbe fogtam, és megszületett a mostmár talán utolsó asztalom. Méretei nyitottsági állapottól függően 40x100, 100x100 és 160x100 centiméter. A belső része még társasjátékok tárolására is alkalmas.




Megjegyzések