MARCO POLO

A The Voyages of Marco Polo egy magyarul (is) kiadott, nyelvfüggetlen, dobókockákkal vezérelt stratégiai játék. Na, ez a mondat füstöl az ellentmondásoktól, de mégis igaz. Ráadásul a játékosok választott karaktereinek mind eltérő és nagyon különböző speciális képességük van, ami elsőre teljesen kiegyensúlyozatlannak tűnhet, de a gyakorlat szerencsére mást mutat.


A játék célja a legtöbb győzelmi pont megszerzése. Ehhez szerződéseket kell teljesítenünk, melyekért a győzelmi pontokon kívül egyéb jutalmakat is kapunk. A játéktábla egy térkép, melynek városait bejárva újabb jutalmak és akcióhelyek válnak elérhetővé. Az akcióhelyeket dobókockáink felhasználásával aktiválhatjuk. Van, ahol több kockát kell felhasználni, de ilyenkor mindig a (leg)kisebb érték számít. A más játékos által elfoglalt akciókat is használhatjuk, de azért fizetnünk kell. Kivételt képeznek a városok akciói, azokat egy körben csak egy játékos aktiválhatja és csak olyan, aki már járt abban a városban. A játék 5 körön át tart, minden körben új szerződésekből választhatunk.


A játék során tevékkel (és pénzzel) kell fizetnünk bizonyos utak használatáért. A tevéinkkel további bónusz akciókat is végezhetünk, mint egy kocka újradobása (1 teve), egy kocka értékének változtatása (2 teve), vagy egy plusz kocka megszerzése (3 teve), ami újabb akciót biztosít számunkra. Bónusz akció lehet még a pénz szerzése is, de ehhez kockát kell felhasználnunk. Ezek az akciók (a fekete kocka szerzésének kivételével) körünkben a fő akciónk előtt és után is bármennyiszer végrehajthatók, amíg a feltételeket teljesíteni tudjuk (azaz van felhasználható dobókockánk vagy tevénk).

A játék végén bónuszpontok járnak az összegyűjtött pénzünkért (10-essével 1), a legtöbb teljesített szerződésért (7), a titkos célunk eléréséért (ami eljutás adott városokba), valamint aki eljut Pekingbe, az a bónuszponton (10-7-4-1) kívül a megmaradt árukészletéért is pontokat szerez (2-essével 1). Az alapjátékot 2-4 fő játszhatja, apróbb eltérésekkel a táblán és az egyik szereplő képességénél.


A változatosságot pedig a rengeteg különböző, véletlenszerűen felhelyezett város és jutalomlapka és a kisorsolt szereplők eltérő képességei biztosítják. Az egyik szereplőnek például nem kell a kockáival dobnia, bármilyen értékűekként használhatja azokat. Így az olyan dobókockafóbiás játékosok is játszhatják, mint én :) Fontos kiemelni még, hogy a gyengébben sikerült dobásunk ellensúlyozására pénzt vagy tevéket kapunk saját választásunk szerint.


A Marco Polo egy összetett stratégiai játék, ahol a dobókockák ellenére nem a szerencse fogja meghatározni a nyertes személyét. A játék grafikája szép, az ikonográfia jól érthető. A téma jól illeszkedik a játékmenethez. A sok akciólehetőség elsőre ijesztő lehet, de egy próbajáték után minden a helyére kerül, és a továbbakban már a tapasztalatok birtokában vághatunk neki a kereskedésnek és az utazásnak.
 
Marco Polo

Megjegyzések