MAJESTY: FOR THE REALM

A Felség: a birodalomért egy nagyon egyszerű, de ennek ellenére remek játék. A játékosok célja, hogy a saját kis középkori városukat emberek toborzásával felvirágoztassák.


A városunkban hétféle épülethez rendelhetünk személyzetet, és ezekért jutalmul pénzt és munkásokat kapunk. A pénzünk maguk a győzelmi pontjaink, a munkásaink pedig segítenek a különböző személyek megszerzésében. A tablón mindig 6 lapból választhatunk, ahol a sor elején álló lap ingyenes, de minden utána következőért 1-1 munkással kell fizetnünk, melyek a lapokon maradnak, így az azokat megszerző másik játékoshoz kerülhetnek.


A taktikánk abban nyilvánul meg, hogy mikor, melyik személyt érdemes megszereznünk, hogy a lehető legkedvezőbben alakítsuk ki a városunkat, figyelve a többi játékos tevékenységére is. Egyes lapokon két választható ember is szerepel, mi döntjük el, hogy melyik épülethez rendeljük azt.


A városkánk házai mind különböző jutalmakat adnak a hozzájuk rendelt lapokért. Minél több lap kerül egy épülethez, annál több jutalom is jár érte. Egyes épületek a többi játékos számára is ad(hat)nak jutalmat. Embereinkből viszont (ideiglenesen) el is veszíthetünk, ha nincs megfelelő számú védekező lapunk, amikor valaki támadó lapot játszik ki. Ekkor a városunk bal szélén álló lap a gyengélkedőbe kerül, ahonnan később még vissza tudjuk szerezni, bár akkor már nem aktiválja újra az épületének akcióját, egyszerűen csak visszakerül a helyére.


A játék akkor ér véget, amikor minden játékos 12 lapot szerzett. Ekkor egy végső jutalomosztás során pénzt kapunk a benépesített házfajták száma szerint (négyzetesen, tehát mind a 7 épület benépesítéséért 49 pont jár), valamint az egyes házakban többségben levő lakókért. A legtöbb pénzt gyűjtő játékos nyer. Az épületlapok kétoldalasak, a B oldal elvileg nagyobb kihívást ígér, bár a vélemények ezzel kapcsolatban elégé megoszlanak.

A játék igen borsos áron kapható, mivel tele van minőségi pénzzsetonokkal (melyekből furcsa módon az 5-ös címletet kispórolták). Én elkészítettem magamnak házilag, bár a zsetonok beszerzése nem volt egyszerű (és nem volt olyan olcsó sem).

A Majesty: For the Realm egy könnyen tanulható, gyorsan lejátszható játék 2-4 személy részére, ami kellemes és pihentető szórakozást biztosít. Nem fog belefájdulni a fejünk az agyalásba, ugyanakkor kellően változatos és megfelelő kihívást ad. Ideális filler vagy bevezető játék.

Majesty: For The Realm

Megjegyzések