MANCALA / BANTUMI / KALAHA

Egy játék, ezer elnevezés. Talán ebből már sejthető, hogy ez egy igen régi játék, amit szinte minden földrészen játszottak az emberek a múltban, esetenként némileg eltérő szabályokkal. Egy kétfős absztrakt logikai játékról van szó, ahol köveket pakolgatunk falapba vájt tálkákba.


A "játéktábla" általában 6 (vagy 7) kezdeti és egy gyűjtőtálkából áll játékosonként, melyekbe leggyakrabban 3-5 követ (golyót, babot, stb.) raknak. A játékosok feladata, hogy a saját tálkákból eltüntessék a köveket, miközben a lehető legtöbbet gyűjtsék össze a gyűjtőtálukban. A játék során felváltva egy tetszőlegesen választott saját tálkából az összes ott levő követ kivesszük, majd az óramutató járásával ellentétes irányban egyessével szétosztjuk azokat a tálkákban (kivéve az ellenfél gyűjtőtálját). Ha a szétosztást a saját gyűjtőtálunkban fejezzük be, akkor újra mi következünk. Ha viszont a felosztás végén egy üres saját tálunkba érkezünk, akkor az a kő és a szemközti tálban levő kövek is a saját gyűjtőtálunkba kerülnek (elfogás), majd az ellenfél következik.


A játék akkor ér véget, ha valakinek az összes kezdőtála kiürül. Az ellenfél tálkáiban maradt kövek az ellenfél gyűjtőtáljába kerülnek. Ezért aztán fontos jól okoskodni, nem elég csupán gyorsan megszabadulni a köveinktől, mert azok adott esetben az ellenfelet fogják gazdagítani. Arra is figyelni kell, hogy melyik tálak maradnak üresen a lépések után, hiszen ezek veszélyt jelentenek a szemközti tálakban levő kövekre.


Mivel a játékban nincs rejtett információ, így tökéletes játék esetén a kezdő játékos mindig nyer. Elméletben. De ez ne vegye el senki kedvét a játéktól, hiszen aligha lesz olyan ember aki tökéletesen, hiba nélküli döntésekkel játszaná ezt a játékot. Főleg, ha gyerekek játszanak egymás ellen. Egy menet aligha tart 10 percnél tovább, így több visszavágóra is sor kerülhet mielőtt beleunnánk a játékba. És mint látható, a játék házilag is könnyedén elkészíthető.

Mancala

Megjegyzések