HOLMES: SHERLOCK & MYCROFT

A H:S&M egy, a tengerentúlon kiadott, kétfős, készletgyűjtögetős kártyajáték. Kis doboz, minőségi lapok és tokenek, szép grafikai dizájn és ötletes mechanizmusok jellemzik.


A játéktábla hátoldala összehajtott állapotban Dr. Watson naplóját mintázza, ami apró dolog, de emeli a játék vizuális élvezeti értékét. Feladatunk, hogy nyomozásunk során bizonyítékokat gyűjtsünk, melyeket különböző értékű lapok testesítenek meg. A lapok értéküknek megfelelő darabszámban találhatók meg a pakliban. Az adott értékű lapokból a legtöbbet gyűjtő játékos kapja meg az adott pontszámot, de ebből le kell vonni a másik játékos ugyanilyen lapjainak számát. A lapok értéke 3-tól 9-ig terjed, valamint van még joker és térkép lap is. A joker bármilyen értékű lapot helyettesíthet, de egy csoportban csak egy joker lehet. A térkép lapoknak saját pontozásuk van és nem használható hozzájuk a joker lap. Van még három opcionális lap is, amivel tovább színesíthetjük a játékmenetet.


A hét napon át tartó nyomozásunkat különböző személyek és egy kutya segíti. Dr. Watson, Mrs. Hudson és Lestrade állandó és fáradhatatlan segítőink lesznek, majd minden játékban véletlenszerűen jelennek meg további szereplők, mint például Irene Adler vagy Toby a kutya. Minden szereplő egyedi képességgel bír, és ezek okos felhasználásán múlik majd a sikerünk. Kezdetben a játékosok felváltva helyezik el (és fektetik le) a bábuikat a lapokra, majd végrehajtják az adott személy képességének megfelelő akciót. Ahol már van saját bábunk, oda másikat nem rakhatunk. A bizonyítékok megszerzéséhez nagyító tokenekkel kell fizetnünk, amelyeket szintén bizonyos személyek segítségével szerezhetünk be. Ha a kör végén egy lapon mindkét játékos bábuja rajta van, akkor az a lap "kifárad", lefordítjuk, és a következő körben a funkciója nem érhető el. A bábukat talpra állítjuk és egy újabb szereplőt rakunk fel a táblára. A játékosok ezután felváltva mozgathatják át és fektetik el a még álló bábuikat egy másik lapra, így megfontoltan kell megtervezni a lépéseinket, hiszen gyakran éppen a saját utunkban állunk.


A játék sajnos csak nehezen és drágán beszerezhető, pedig igazán megérdemelné a nagyobb nyilvánosságot és népszerűséget. Izgalmas és szoros csatát biztosít és ráadásul teljesen nyelvfüggetlen.

Holmes: Sherlock & Mycroft

Megjegyzések