ONITAMA

Az Onitama egy elegáns és egyszerű harci taktikai játék, amint azt a gyönyörű dobozon is olvashatjuk. Illetve olvashatnánk, ha be tudnánk szerezni a játékot, ami sajnos nem egy egyszerű és/vagy olcsó feladat.


Ez egy 5x5-ös táblán játszható absztrakt logikai játék, ahol két játékos 5 bábuval (egy mester és négy tanítvány) harcol egymással a győzelemért. Ehhez két út vezet. Vagy elfoglaljuk az ellenfél mesterének starthelyét a saját mesterünkkel, vagy leütjük az ellenfél mesterét.


A lépéseink szabályait kártyákkal határozzuk meg. A játék elején mindkét fél kap két-két lapot véletlenszerűen a 16 lapos pakliból, és egy további lapot félrerakunk a játéktér mellé. A játszma ezzel az öt lappal zajlik, tehát minden egyes játékban egyedi taktikát kell követnünk majd.


A kezdő játékos eldönti, hogy a két lapja közül melyik szerint mozgatja az egyik bábúját, majd a felhasznált lapot kicseréli az asztalon levővel, így ezt a lapot a későbbiekben az ellenfele is használhatja majd.


Az Onitama valóban egy elegáns és egyszerű játék, amit az is bizonyít, hogy számtalan házilag gyártott és esetenként módosított vagy kiegészített változatot lehet látni a weben. Aki kedvet érez egy gyors és érdekes kétszemélyes párviadalhoz, és van némi kézügyessége, az könnyedén barkácsolhat magának egy példányt a neten fellelhető források felhasználásával.

Onitama

Megjegyzések