ÉVSZAKOK / SEASONS

Az Évszakok egy taktikai kártyajáték amiben kockák vannak. Igen, ez a játék pont olyan furcsa és különleges amilyennek hangzik.


A játékban varázslókat személyesítünk meg, akik három éven, azaz 12 évszakon keresztül versengenek egymással. A varázslatainkat megtestesítő lapokat energiatokenek megszerzésével és elköltésével tudjuk aktiválni, majd típustól függően akár többször végrehajtani. A sikeres akciókért illetve az energiatokenek "beváltásáért" pontokat, azaz kristályokat kapunk, melyek esetenként szintén erőforrásként használhatók bizonyos lapok aktiválásához. 


A játék két fázisból áll. Az első részben minden játékos kap kilenc lapot, melyekből draftolással választanak (ajánlott változat itt). Ezt a kilenc lapot három hármas csoportra kell szétbontani, melyeket a játék 3 évében használhatuk majd fel. Eztán kezdődik a versengés, amikor is évszakonként más és más kockákkal dobunk és ezekből választunk magunknak megfelelőt. A játékosok számától eggyel több kockát használunk. A kockákon levő ikonok határozzák meg, hogy milyen energiákat, hány kristályt szerzünk, illetve azt is, hogy konvertálhatjuk-e éppen az energiatokeneinket. Ugyanígy juthatunk a kártyák aktiválásához szükséges csillagokhoz, illetve újabb lapokhoz is. A fennmaradó kocka csak azt mutatja meg, hogy hány hónappal kell továbblépni az éveket és évszakokat jelző táblán.


Ezután mindenki végrehajthatja akcióit, melyekkel gyakran hatással vagyunk az ellenfeleinkre is, majd amikor mindenki végzett, akkor az időt és a kezdőjátékosjelzőt léptetjük, és újra dobunk a megfelelő kockákkal. Minden évszaknak saját kockái vannak, különböző összetételű jelcsoportokkal. A három év leteltét követően összeszámoljuk az aktivált lapjainkért és azok tulajdonságaiért kapott pontjainkat és a legtöbbet szerző játékos megnyeri a játékot.


Fontos, hogy a válogatás fázisban megfelelő lapokat válasszunk, de ugyanakkor bíznunk kell abban is, hogy a kockadobások kellően szerencsésen alakulnak majd számunkra. Persze a kockák kiválasztása a mi taktikai döntésünk, így próbáljuk meg a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből. A lapjaink tulajdonságai hatással lehetnek egymásra, ezzel érdekes és hasznos kombókat hozhatunk létre.


A játékot 2-4 fő játszhatja, de itt is van lehetőség szóló játékra, aminek szabályait a BGG-ről lehet letölteni. A játék elég mutatós, masszív színes kockák, érdekes kinézetű kártyák, jó minőségű komponensek találhatók a dobozban. Szintén pozitív dolog, hogy magyarul is megjelent, bár a kiegészítőkből egyelőre nem készült magyar változat és nem sok esély van rá, hogy valaha is fog.
 
Update 2021.01.06.
Többéves hanyagolás után végre rávettem magam és csak elkészült az általam újradizájnolt változat. Tartalmazza az alapjáték 50 féle kártyáját, az Enchanted Kingdom 20 féle kártyáját, a Path of Destiny 20+1 féle kártyáját. A kiegészítők többi elemét nem láttam szükségesnek, és a lapokból is csak 1-1 példánnyal játszunk, 90 lap bőségesen elég.

Évszakok

Megjegyzések