GIANTS

Ez a játék izgalmas keveréke több játékmechanizmusnak, mint a licitálás, a vedd és vidd, valamint a munkáslehelyezés. Továbbá a minőségi komponensek, a mutatós tábla és a különleges játékmenet teszik érdekessé.


A játékban a Húsvét-szigeteken található hatalmas kőszobrok, a Moai-ok felállításán fáradozunk, munkásainkkal próbáljuk a kőfejeket a tengerpartra szállítani. A szállításban a többi játékos munkásait is igénybe tudjuk venni, bár ezért az ellenfeleink kapnak győzelmi pontokat.


Egy forduló több elemre tagolódik. Először kisorsoljuk, hogy milyen méretű szobrokat tudunk megszerezni (kifaragni), majd licitálással döntjük el, hogy milyen sorrendben választhatunk belőlük. Ezután egyessével egymás után lehelyezzük a még rendelkezésre álló munkásainkat, ezzel próbálunk szállítási útvonalat kialakítani. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a szobrok mozgatása következik, és ha elég ügyesek voltunk, fel is tudjuk állítani azokat a tengerparton. Ha mégsem jutunk el a végcélig, akkor lehetőségünk van megjelölni az adott szobrot, hogy azt nehogy valaki más juttassa  a célba a következő körben. Ugyanígy az egyes célmezőket is lefoglalhatjuk, de persze mindennek megvan az ára.


A kész szobrainkat később agyag kalapokkal díszíthetjük fel, amiért a végén ugyancsak pontokat kapunk. Háromféle munkásunk van. A sima dolgozó egységnyi erővel. A sámán/varázsló ugyancsak egységnyi erővel, de speciális képességgel, amit használva tudunk különféle dolgokhoz jutni, mint további munkások, jelölő maszkok, fák a szállításhoz, agyag fejdíszek, és vele tudjuk lefoglalni a szobrok helyét a tengerparton. A törzsfőnök háromszoros erővel bír. A szobrok ehhez hasonlóan háromféle méretben (1-2-3) készülhetnek, amelyek szállításához a megfelelő számú erőre van szükség.


Amikor valaki az összes talapzatára szobrot állított, a játéknak vége, de a legtöbb pontot elérő játékos nyer. Érdekesség még, hogy minden figura játékosonként különböző, nem csak egy színes meeple. A játék haladtával a tábla egyre gazdagodik látványban, a kiváló minőségű szobrocskák igazán hangulatos képet alakítanak ki az asztalon.

Giants

Megjegyzések