EVOLUTION: THE BEGINNING

Nem titok, hogy az egyik kedvenc játékom az Evolúció. Jelent már meg hozzá kiegészítő (Flight) és "folytatás" is (Climate), de ezek valahogy nem vonzottak, nekem nem nyújtanak annyi újdonságot vagy érdekességet, hogy megérje törődnöm velük. Inkább feleslegesen bonyolítják az amúgy sem túl egyszerű játékmenetet. Ellenben ez a legújabb inkarnáció teljesen más és mégis nagyon hasonló az eredeti koncepcióhoz. Egy ráncfelvarrást kapott, vagy ahogy a francia mondja, sztrímlájnosodott.


Kukázták a kis táblácskát a kockákkal, eltűnt a testméret, a lapok maguk jelentik a populáció mennyiségét és minden játékos egyben vezényli le a saját körét, ami a következőképpen néz ki. Két élelmet helyez az etetőre, majd kap egy új fajt és három lapot. Ezután eldönti, hogy mit kezd a lapjaival, növelheti a populációkat, alkalmazhatja tulajdonságként vagy megtarthatja a következő körre. Majd végezetül megeteti az állatait (ha tudja). Az állatok itt is 3 tulajdonsággal rendelkezhetnek, amiket menet közben bármikor lecserélhetünk.


A pakliban 10 féle tulajdonság szerepel, mindből 8 lap van, kivéve a Ragadozó, amiből kétszer annyi, így összesen 88 lapból áll a pakli. A játék akkor ér véget, mikor a paklit újra kell keverni. Ekkor még mindenki befejezheti a körét a kezdő játékosig, hogy mindenki azonos számú kört teljesítsen. A pontozás majdnem a szokásos, minden elfogyasztott ételért, a kézben és az asztalon levő lapokért 1-1 pont jár. A legtöbb pontot gyűjtő játékos nyer. A random lapok miatt a szerencsefaktor ugyan jelen van, de okos taktikával elég jól befolyásolható a játék menete. Szuper érzés amikor egy jó kombó összejön, ugyanakkor figyelni kell az ellenfeleket is és a lehetőségekhez mérten törekedni arra, hogy ők ne tudjanak hatásos kombókat fenntartani.


Ebben a játékban sokkal nagyobb szerepe van a ragadozásnak. A kaját itt nem öntik az állatok elé, alaposan meg kell fontolni az etetés menetét és kihasználni a lapok adta tulajdonságok előnyét. Rengeteg a konfrontáció a játékosok között, a fajok jönnek mennek egy fordulón belül. Gyakran előfordulhat, hogy a saját állatainkból kell a ragadozóinkat megetetnünk, de ez lehet akár a taktikánk része is. Meglepő módon így is elég sok állattal kell törődnünk a körünk során. Még ha el is hullik pár mire újra ránk kerül a sor, a kihaláskor kapott (annyi lapot kapunk, ahány tulajdonsága volt a kihalt fajunknak) és a kör elején húzott lapok és némi szerencse segítségével ki lehet alakítani valami új stratégiát.
Sajnos a játék csak amerikában jelent meg és alig látszik esély a magyar kiadásra. Részben ezért, részben mert kiaknázatlan lehetőségeket láttam benne, ezt is elkészítettem magamnak saját, bővített verzióban, magyarul, Evolúció: Új kezdet címmel. Nekem 19 féle tulajdonság és 7 féle akciólap van a pakliban, ragadozó tulajdonságból 25, minden másból 5-5, tehát összesen 125 lap + a ragadozók játékosszámtól függően. Kezdetben az eredeti Evolúció tokenjeit és zsákjait használtam (később kínából szereztem be műanyag jelölőket), az etetőtáblára pedig igazából nincs is szükség (az ételtokenek tárolódobozának tetejét használom erre), így a játék egészen kompakt lett, illetve jól elfér az új pakli az eredeti (vagy akár egy kisebb) dobozban is. 2-5 fővel játszható. Játékszabály letöltése.
 

Evolution: The Beginning

Megjegyzések