BURGLE BROS. / BETÖRŐ BANDA

A Betörő Banda újfent egy olyan játék, amit legyártottam magamnak (magyarul), nem csak azért mert nehezen beszerezhető, hanem azért is mert erősen nyelvfüggő és egyelőre nincs hír a magyar változatról. Elég sok komponensből áll, úgyhogy nem volt egyszerű.


Ez egy kooperatív társas, mint a Forbidden tesók, és itt is négyzetes lapokból kirakott pályán kell megoldani a kitűzött célt. 2-4 fő játszhatja, illetve skizofrének szólóban is tolhatják :) A cél, hogy felderítsünk egy többszintes épületet, megkeressük és feltörjük a páncéltermet, közben elkerüljük, kicselezzük, kiiktassuk, hatástalanítsuk az elénk kerülő akadályokat, mint őrök, riasztók, zárak, majd a megszerzett zsákmányokkal elmeneküljünk a tetőn keresztül. Ha az akciót mindenki túléli és az összes zsákmányt sikerül megszerezni, megnyertük a játékot.


A szinteket általában 4x4 lap alkotja, melyeket szintenként 8 db fal alakít "labirintussá". A játékosok karaktereket választanak, akiknek szokás szerint vannak különleges képességeik. Mindenkinek 4 akciója van a körében, ami lehet mozgás és felderítés, szomszédos helyiség felderítése (nem kukucskálás, vazze! FELDERÍTÉS!), kód és zár hekkelése, illetve ha nem használjuk fel csak két akciónkat, akkor húzhatunk egy esemény lapot, ami vagy segít rajtunk vagy nem :)


A szinteken egy-egy biztonsági őr is kószál, aki a játékos köre után meghatározott irányba lépked. Mindig az az őr mozog, amelyik az aktív játékossal egy szinten tartózkodik. Ha összefutunk vele, akkor elveszítünk egy "életet", el kell dobnunk egy maszk tokent a rendelkezésünkre álló háromból. Ha már nem tudunk maszkot felhasználni, akkor lebuktunk és a játéknak vége. Az őr a célpontjához vezető két azonos hosszúságú útvonal közül mindig az óramutató járása szerint bejárhatót választja. Ha odaért, akkor új célpontot kap, illetve ha véletlenül (vagy szándékosan) bekapcsolunk egy riasztót, akkor az lesz az új célpont.


A szobák típusai elég változatosak, vannak kamerák, különféle riasztók (mozgás-, hő-, lézerdetektorok, ujjlenyomat érzékelők), számzáras ajtók, lépcsők, laboratóriumok, szellőzőjáratok és még sorolhatnám. Ezek leküzdéséhez más és más módszert kell alkalmaznunk. Ha megtaláltuk a páncéltermet, akkor fel kell törnünk a kódját, amit a sorában és oszlopában levő lapok sarkában található számok adják. Ezeket a számokat kell kidobnunk kockákkal, vagy aki hozzám hasonlóan gyűlöli az efféle szerencsejátékot, az háziszabályként alkalmazhatja a "lemondok a 4 akciómról és cserébe megfejtettem egy számot" módszert.


A játék izgalmas, élvezetes, tematikus, kombinálós. A sokféle szerep, a randomizálható falelrendezés és a többféle meló magas újrajátszási faktort ígér. A gyári játékhoz kapható (vagy tartalmazza?) 3d emeletes épület, amire én eléggé ferde szemmel nézek (a Colt Express óta), dehát másnak lehet hogy ez is hozzátesz a hangulathoz. Én maradok a terítőnél, a papírlapoknál, a fakockáknál és a hurkapálcikáknál.

Burgle Bros.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése