SAKK / CHESS

Ez nem egy játékismertető, hiszen ezt a játékot mindenki ismeri. Aki nem, az most azonnal távozzon erről a blogról. Most csak a gondolataimat fogom megosztani, az arra kíváncsiakkal.


Kezdem rögtön azzal ami nem tetszik. Mint minden absztrakt statégiai játékban, a sakkban is mindig van egy legjobb lépés, így itt a világossal kezdő játékos, ha tökéletesen játszik, verhetetlen. Persze minél összetettebb a játék, annál nehezebb ezt a lépést minden esetben megtalálni. Másodsorban pedig vannak olyan trükkök, lépéskombinációk, melyek ismerete előnyt jelent a tapasztaltabb, tanultabb játékosoknak. Így magam részéről kerülöm a gép elleni, illetve a magasan a szintem fölött levő játékosokkal való játszmákat. Ahogyan kerülöm a rövid időre menő villámpartikat is, mivel ez egy észjáték, nem pedig lóverseny.

Ami viszont tetszik, az maga a taktika, a stratégia, az ellenfél hibáinak kihasználása, illetve csapdák állítása. Nem vagyok különösebben jó játékos, saccra minden bizonnyal 1500 élő pont alatt lehetek. Mégis, egy jól megválasztott ellenféllel iszonyatosan izgalmas partikat sikerül néha játszani. Mintha egy jól megírt akciófilm forgatókönyve bontakozna ki, cselekkel, fordulatokkal, áldozatokkal, kelepcékkel, ármánykodással. A játék eleje a puhatolódzás időszaka, a védelem megalapozása, a tervek kigondolása. Aztán egyszer csak beindul a harc, hullanak a fejek, átalakul a csatatér, majd végül jön a végjáték, amiben előfordul az is, hogy fordul a kocka.


Van, hogy erőszakos támadó játékot játszok, próbálom megfélelmlíteni és hibára kényszeríteni az ellenfelet. És persze van, hogy a védelemre összpontosítok, kivárok, megpróbálom az adódó alkamat kihasználni. És ugyanezt érezni az ellenfélen is, amikor nem adja fel és próbál kelepcébe csalni, még ha hátrányban is van már. Magam részéről amint úgy látom, hogy a sorsom megpecsételődött, azonnal feladom, nem szeretem pocsékolni az időt és végigszenvedni egy megalázó vereséget.

Az internetnek hála, ha bármikor van egy üres fél órám, csak kattintok és mehet a csata. Én a Lichess oldalon játszom, ez tetszett meg. A játék izgalmáért, a furfangos cselek kieszelésének és véghezvitelének öröméért játszok, és időnként magamat is meglepem egy-egy húzással. Aztán vannak időszakok, amikor nincs sikerélmény, sokkal erősebb játékosokkal hoz össze a véletlen, vagy csak figyelmetlenül játszom. Ilyenkor inkább előveszek egy szóló társast, abban (többnyire) verhetetlen vagyok :)

Chess

Megjegyzések

  1. És aki unja a hagyományos sakkot, az kipróbálhatja a Chess Evolved nevű őrületet: http://www.kongregate.com/games/TheGrandestine/chess-evolved-online
    Mert az oké, hogy egyszer kitalálták, hogy így meg úgy lépjenek a bábuk, de miért ne léphetnének máshogy? Rengetegféle bábut ki lehet találni, és ebben a játékban van a teleportálótól az öngyilkos merénylőn át a varázslóig minden, amit csak ember el tud képzelni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése