PORT ROYAL

A Fenséges Kikötő egy elég olcsón beszerezhető szerencsekísértős kártyajáték. Ami azonban megkülönbözteti a többi hasonló játéktól (pl. Dead Man's Draw), hogy itt minden körben, minden játékosnak van esélye gazdagítani a lap- vagy pénzkészletét.


A lapok kettős szerepet töltenek be, a lefordított lapok a pénz, a felfordított lapok pedig maguk a játékelemek (hasonlóan mint a Bohnanzában). A lapok között találunk 5 féle színben hajókat, küldetés és adó lapokat, valamint rengeteg egyedi képességű szereplőt. Ezek begyűjtésével kedvezőbb helyzetbe hozhatjuk magunkat a szerencsevadászatban.


A játékos a körében lapokat csap fel a húzópakliból addig, amíg úgy nem dönt, hogy megáll, vagy két azonos színű hajó kerül a sorba. Ez utóbbi esetben elbukta a lapválasztás lehetőségét és az összes felcsapott lapot eldobjuk. Ha megáll, akkor lehetősége van választani egy lapot, ami ha hajó, akkor pénzt kap érte, majd a lapot eldobjuk, ha egy szereplő, akkor bizonyos összegért megvásárolható és a játékos elé kerül a gyűjteményébe. Ha 4 vagy 5 féle színű hajó is van a sorban, akkor további 1 illetve 2 lapot választhatunk. Ezután egymás után a többi játékos is választhat a megmaradt lapokból azzal a különbséggel, hogy a megszerzett lapért fizetniük kell egy aranyat az aktív játékosnak.

A begyűjtött szereplők különféle bónuszokat biztosítanak, illetve a hajó lapokat lehet velük adott esetben eldobni a sorból, mielőtt elbuknánk a kört. Ezen kívül vannak küldetés lapok, melyek több pontot érnek, de megszerzésükhöz bizonyos szereplőinkkel kell fizetnünk. Az sem tuti módszer, ha minél több aranyat gyűjtünk, mert az adó lapok felcsapásakor akinek 12 vagy több aranya van, a felét el kell dobnia.


A Port Royal a szerencsejáték mivoltához képest igen összetett játék és sok taktikázásra ad lehetőséget. A kártyákon van ugyan szöveg, de a játék szempontjából lényegtelen, minden fontos információ piktogramokkal van ábrázolva. 2-5 fővel játszható.

Megjegyzések