LANCASTER

És megint egy szerencsétlen játék. Mármint egy olyan játék amiben nincs szerepe a szerencsének. Amit én úgy szeretek. Ráadásul ebben a munkáslehelyezős játékban igazából nem is munkásokat hanem lovagokat küldözgetünk különféle feladatok elvégzésére.


A játék folyamán igen sokféle tevékenység történik. Első körben Anglia kilenc megyéje közül kell választanunk, hogy az oda küldött lovagunkkal megszerezzük az adott vár jutalmát vagy nemesének támogatását, vagy ha fizetünk érte, akár mindkettőt is. Ellentétben más munkáslehelyezős játékokkal, itt az adott helyről kiebrudalhatjuk az ellenfél lovagját, amennyiben erősebb bandával állítunk oda. A lovagjaink 1-től 4-es erősségűek lehetnek (mondjuk 1-es az Jaime, a 4-es meg a Hegy) és támogatásul apródok hadával segíthetjük lovagunkat. A munkára fogott apródok elég renyhe népség, a munka végeztével vagy ha az urukat elzavarják, azonnal szélnek erednek. Az elkergetett lovagunkat persze visszakapjuk, így lehetőségünk van azt máshol bevetni. Végső esetben a saját várunkban állíthatjuk szolgálatba, ahol szintén erőforrásokat kaphatunk. A lovagok erősségét adott helyeken vagy jutalmak eredményeképpen fejleszthetjük, így ha a játék végére a legerősebb lovagsággal (nem lovassággal) rendelkezünk, akkor mi kapjuk érte a nagyobb bónuszt. Ugyanígy a várunk fejlesztése is fontos, egyrészt az automatikusan kapott erőforrások, másrészt a végső pontozás miatt. További pontok és bónuszok szerezhetők a lovagok csatába küldéséért, ahol a franciák ellen kell győzedelmeskednünk. Érdemes háborúzni, mert a király támogat minket különféle jutalmakkal, és még a sikertelen csatákért is kapunk pontot. Ha végkép nem sikerül megnyerni egy csatát, a fogságba esett lovagunkat lovagjainkat némi váltságdíjért cserébe kiválthatjuk. Az erőforrásainkat (pénz, apródok) rejtve gyűjtjük, hogy az ellenfeleink ne tudják milyen haderővel és vagyonnal rendelkezünk.


A lovagjaink megbízásaival végezve a parlamentbe megyünk, ahol az adott körre érvényes törvényjavaslatokat kell megszavazni. Az 5 forduló során mindig 3 törvény lesz érvényben, melyek a szavazást követően lépnek érvénybe, és a feltételeket teljesítő játékosok különféle bónuszokat kapnak értük. Ezután visszahívjuk lovagjainkat az ország különböző részeiről, akik magukkal hozzák a megszerzett erőforrásokat, majd megkapjuk a várunk adta bónuszokat. Legvégül csatározunk egy keveset és ezzel lezárul egy kör.


Ez a játék nekem jobban bejön, mint mondjuk a Lords Of Waterdeep. Először is mert nyelvfüggetlen, aztán mert egy adott helyet esetlegesen el lehet hódítani a másik játékostól, és legfőképpen, mert nem játszik benne a szerencse, sokkal inkább a taktika. A tanulás nem volt zökkenőmentes, de megismerve a játékmenet lépéseit és szabályait, egy játszma 1 óra alatt lejátszható. Léteznek hozzá kiegészítők is, de nem biztos hogy érdemes elbonyolítani.

Lancaster

Megjegyzések