BONSAI SOLO

Mostanában több szóló játékot is játszottam, és meglepő módon még élveztem is őket. Miután kipróbáltuk társasban a Bonsai játékot, alkottam hozzá is passziánsz szabályt.


A bónusz lapok nélkül játszunk. A normál szabályokhoz képest egy ponton térek el, nem kell az asztal széléhez rakni a törzs lapot, az ágak lelóghatnak a törzs alá is (ahogy egy igazi bonsainál is). Miután választottunk egy törzset, a játékmenet két fordulóra oszlik. Az első részben növesztjük a fánkat, egyre terebélyesítjük, szépítjük, majd a második részben a metszéssel próbálunk minél több pontot összegyűjteni és megnyerni a játékot.

A húzópakliból két lapot húzunk és az egyiket eldobjuk a másikat pedig lerakjuk a fánkra azzal a kikötéssel, hogy nem szerezhetünk vele 10 vagy annál több pontot, tehát olyan helyre nem rakhatunk lapot, amivel meg kellene metszeni a fánkat. Miután így a fánk 15 lappal, mi pedig lehetőség szerint minél több ponttal gyarapodtunk, megkeverjük a dobópaklit és új húzópaklit csinálunk belőle. Most már egyessével húzunk lapokat és megpróbáljuk minden lépéssel megmetszeni a fánkat. Ha sikerül, akkor megkapjuk a lépéssel szerzett pontot, de ha nem, akkor a szerzett pontot levonjuk a pontszámunkból. Ha elfogy a húzópakli és még mindig van ág a fánkon akkor vesztettünk. Ha sikerül minden ágat levágni mielőtt mind a 15 lapot felhúzzuk, akkor nyertünk és feljegyezhetjük az elért pontszámunkat, hogy a következő játéknál legyen mit túlszárnyalni.


Az első forduló után el lehet gyönyörködni a felnevelt fánkban, és csinálhatunk vele egy szelfit is akár. Aztán a második részben pedig, hogy könnyebb legyen elpakolni vagy új játékot kezdeni, szépen, szisztematikusan elpusztítjuk az alkotásunkat, persze jó kis jutalompontokért cserébe. Már a felnevelésnél lehet törekedni arra, hogy minél több ágat tudjunk létrehozni, hogy a metszésnél minél több pontot tudjunk majd bezsebelni. És ez bizony nem lesz olyan könnyű mint gondolnánk.

Ja, és nem ér csalni, tologatni, forgatni a már lerakott lapokat :)

Bonsai Solo

Megjegyzések