BONSAI / KIGI

Ez a kártyajáték sok szempontból egyedi és különleges. Azért mert más kiadásban más néven jelent meg. Azért mert a kártyalapok vastagabbak a szokásosnál. Azért mert a lapokból egy fa ágait építgetjük meg. Azért mert nem csak a saját, hanem a többi játékos fáját is módosíthatjuk. Azért mert a pontszámítás is fura kártyalapokkal történik. Azért mert más.


Az asztalon mindig három felcsapott lapból választhatunk, vagy újabb faágat, vagy valamilyen értékelő kártyát, amivel a játék végén tudunk plusz pontokhoz jutni. A választott faágat nem csak a saját, hanem egy másik játékos fájára is rárakhatjuk, ilyenkor a pont a miénk, de az ő fája növekszik, ami esetlegesen hasznos is lehet a számára. Bár ugyanígy rakhatnak olyan ágat is a mi fánkra, ami keresztülhúzza a terveinket. Ilyenkor új taktikát kell kieszelni. A lerakott lapot csak úgy helyezhetjük el, hogy pontosan egy már lent levő lappal érintkezzen és az azon levő egyik ágat folytassa, valamint nem takarhat le egyetlen pontozó jelet sem.


Pontokat azért kapunk ha egy ágon több azonos szimbólum található egymás után. Ezek lehetnek színes virágok és lepkék. Ha egy ág lehelyezésekor 10 vagy több pontot szerzünk akkor meg kell nyesnünk a fát (vagy annak, akié a fa), azt az ágat amivel pontot szereztünk le kell vágni és a lapokat külön gyűjteni. Természetesen ilyenkor az adott ágból elágazó ágak is lehullanak.


A játék addig tart amíg az utolsó felcsapott lap is elfogy. Ekkor az értékelő lapokon levő feltételek teljesülésével kaphatunk még pontokat, például a leghosszabb faág, a legtöbb vagy legkevesebb összegyűjtött lap, faág, virág, stb.


A Bonsai egy olyan játék, amiben találhatunk egy kevés zent, némi taktikát, szép artworköket, érdekes mechanizmust. És ha szerencsénk van mindezt nagyon kedvező áron :)

Bonsai / Kigi

Megjegyzések