NEUTRON

Úgy látom egyre kevesebb játékismertető születik, de talán ez a természet rendje, hiszen minél több játékot ismerek meg, annál jobban el tudom dönteni, hogy egy új, ismeretlen játék tetszik-e majd, érdemes-e beszereznem vagy elkészítenem. A Neutron is egy olyan játék, ami ránézésre felkeltette az érdeklődésemet, mert egy könnyen elkészíthető kétszemélyes absztrakt játék, amiket én eléggé szeretek, de sajnos az ilyenek nem sokszor kerülnek nálunk asztalra.


A játék egy 5x5-ös táblán játszódik. A két alapvonalon vannak a két játékos bábúi, amelyekkel a sakk királynőjének megfelelően léphetünk azzal a különbséggel, hogy nincs ütés és addig kell mozogni egyenes vonalban vagy átlósan, amíg akadályba nem ütközünk. A tábla közepén egy közös bábu foglal helyet, amivel mindkét játékos lépni fog.

A játékot az egyik játékos azzal kezdi, hogy a saját alapvonaláról lép az egyik bábújával. Ezután a másik játékos először a közös bábúval lép, majd az egyik sajátjával. Innentől a kezdő játékos is ugyanígy cselekszik. Az nyer, aki a közös bábút a saját alapvonalára tudja mozgatni, vagy az ellenfele kénytelen oda mozgatni, vagy úgy bekeríti a közös bábút, hogy az ellenfél nem tud vele lépni.


Bármilyen témával, bármilyen bábúkkal, zsetonokkal, kövekkel játszható, a táblát bármire felrajzolva, és egy menet sem tart sokáig, úgyhogy több fordulót lehet játszani egymás után.

Megjegyzések