MAKAÓ

Ebben a hónapban nem sok (már ha a nulla annak nevezhető) cikk született ezidáig, de mivel a magyar kártya még alkalomadtán előkerül, gondoltam leírom a nálunk régen "Bétóven" néven emlegetett, de gyakrabban Makaó néven ismert játék általunk játszott szabályait. Egyébként a magyar kártya eredetileg svájci, Tell-kártya néven volt ismert. Csak azért, hogy adjunk az általános műveltségnek is :)


(Alternatív saját változat szabályai dőlt betűkkel)
A Makaó játékban minden játékos 5 (2-3-4 játékosszámtól függően 7-6-5) lapot kap és a cél, hogy ezektől elsőként szabaduljon meg. A maradék lapokból egy lapot felcsapunk, ez lesz a kezdőlap, a többi a húzópakli. Egyes lapoknak egyedi tulajdonságuk van, de a kezdőlapnak nem érvényesül az egyedi tulajdonsága. A játékosoknak a felcsapott lapra azonos színű vagy azonos értékű lapot kell rakniuk. A játékos a körében egy (vagy több egyforma - sorozás) lapot rak le. Ha nem tud, vagy nem akar rakni, akkor húznia kell egy lapot. Ha a húzópakli elfogy, akkor a dobópaklit a legfelső lap kivételével újrakeverjük, és az lesz az új húzópakli.

Hetes lapot lerakva a sorban következő játékosnak húznia kell két lapot (és nem játszhat ki saját lapot), hacsak nem tud lerakni hetest. Ha ő is hetest rak, akkor a következő játékosnak már 4 lapot kell húznia. Alsót a megfelelő színre lerakva egy számot (azaz lap értéket) lehet kérni. Alsót lehet rakni alsóra, elváltva a kért értéket. Felsőt - ellentétben az alsóval - bármilyen színű lapra rakhatunk és egy színt lehet vele kérni. Ászt rakva a soron következő játékos kimarad, hacsak nem tud ő is ászt rakni. Ezesetben az utána következő játékos marad ki.

Ha valakinek már csak egy lapja marad, be kell mondania, hogy "Makaó". Ha ezt elmulasztja mielőtt a következő játékos lapot rak vagy húz, akkor két lapot kell húznia. Nem kötelező, de aki az utolsó lapját is lerakja, bemondhatja kárörvendően, hogy "Kakaó" :) Sorozással nem lehet kimenni. Két fővel játszva meghatározott számú fordulót játsszunk és a nyertes minden forduló végén annyi pontot kap, ahány lap az ellenfél kezében maradt. A végén a több pontot elért játékos győz. Gyors, szórakoztató, átvezető játék, minden korosztálynak ajánlott.
 

Megjegyzések