DISCOVERIES

A Felfedezések: Lewis és Clark naplói egy kockadobálós, erőforrásgazdálkodós, akcióvégrehajtós, készlet és pontgyűjtögetős társasjáték, amiben a Lewis & Clark grafikáit és tematikáját használták fel egy érdekes és teljesen egyedi, új játék megalkotásához.


A célunk, hogy utazásunk során "felfedezzük" Amerikát, információkat gyűjtsünk az őslakosokról, az állat- és növényvilágról, hegyeket és folyókat járjunk be és mindenről naplót írjunk. A játék végén ezen tevékenységek alapján kapunk pontokat és a legtöbb pontot elérő játékos nyer.


A játékosok tábláin különféle akciók szerepelnek, melyeket a dobott kockákkal lehet aktiválni. Így haladhatunk a terepen, újabb akciókhoz és kockákhoz juthatunk az indiánok segítségével, illetve a kockadobások eredményén módosíthatunk. Egy útvonal teljesítésekor megkapjuk az adott lapot és egy újabbat választhatunk. Egy körben bármennyi azonos jelű kockát kijátszhatunk, vagy kockákat vehetünk vissza és dobhatjuk újra őket. 


Érdekesség, hogy a többi játékos kijátszott kockáit is megszerezhetjük és felhasználhatjuk, de ilyenkor meg van az esélye, hogy a gazdájuk még a tervezett akciónk végrehajtása előtt visszaszerzi azokat. Az indián lapok megszerzésével semleges szürke kockákhoz is juthatunk, melyekkel növekszik a végrehajtható akcióink esélye, és persze maguk a lapok is hasznosak, új akciókat adnak és a végső pontszámításban is számítanak.


A játék nem az eszetlen kockadobálásról és a véletlen vakszerencséről szól, de azért jelentős benne a szerencsefaktor. Emellett szükséges azonban a tudatos tervezés, a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználása. 2-4 fő játszhatja.

Discoveries

Megjegyzések