GOSEKI

Ki ne játszott volna az unalmas iskolai órák alatt kockás (műszakiaknak négyzetrácsos) papíron Amőbát (Ötödölő, Gomoku - ki, hogy ismeri). Én legalábbis imádtam. Aztán az iskolából kikerülve már nem került terítékre a játék, alkalom és partnerek híjján. Azonban most egy feleslegesen kallódó Go készlet okán újra lehetőségem nyílt játszani. Persze egyből előjött belőlem a tervező és a magam szájízére formáltam a játékot, amit Goseki névre kereszteltem.


A Goseki-t egy 17x17-es táblán játszhatjuk az alábbi szabályok szerint:
  • A kezdő játékos mindig a tábla közepére rakja az első kövét, majd az ellenfele lépése után a második kövét a sajátjától minimum 3 mező távolságra rakhatja le. (ez a Gomoku versenyszabály, a kezdő játékos előnyének kompenzálására)
  • Abban az esetben ha egy játékos pontosan két kövét az ellenfele közrefogja, akkor azok a kövek lekerülnek a tábláról, vissza a játékoshoz. Ha a játékos lép az ellenfele kövei közé úgy hogy a saját két köve lesz beszorítva, az nem minősül közrefogásnak és a kövek a táblán maradnak. Egy lépéssel több kettes csoport is beszorítható és levehető. (ez a Pente játékból van, ami egy érdekes, új taktikai elemet visz a játékba)
  • A játékot azonnal megnyeri az, aki elsőként tud pontosan 5 követ elhelyezni egy sorban, oszlopban vagy átlóban. (ötnél több kővel nem lehet nyerni, ez a Renju szabályban van benne)
A játékosok fejenként 50 kővel rendelkeznek.

Goseki

Megjegyzések