PATCHWORK SOLO

Nem, nem, ez nem a Star Wars egyik szereplőjének a rokona. Ez a fótos játék egyik egyszemélyes változata, amit a neten talált változatok alapján alakítottam ki.


Aki szereti a passziánszt, vagy éppen csiszolni szeretné a Patchwork tudását, vagy aki egyszerűen csak unatkozik, de szereti ezt a játékot, az tehet egy próbát. A legfontosabb dolog amit a többi szabály alapján szem előtt tartottam, hogy az én szabályom legyen egyszerű, de adjon lehetőséget a taktikázásra is.

A játék kezdete

Az alap felállás ugyanaz, mint a rendes játék esetén, csak itt a másik játékos - nevezzük Szellemnek - adott szabályok szerint lép, valamint nem rendelkezik pénzzel. A játékot a szóló játékos kezdi.

Amikor a Szellem kerül sorra, annyit lép, hogy a Játékos bábújára érkezzen. Ha ez a szám nagyobb mint 3, akkor még egyet lép, és a Játékos következik. Ha 1-3 közötti számú, akkor a Szellem megkapja jelölő utáni első, második vagy harmadik foltot, majd annyit lép, amennyi a folton szerepel (a jelölőt természetesen a folt helyére tesszük, mint a rendes játék esetén). Ha eközben kis folton is áthalad, azt is megkapja. A gombokon áthaladásért nem kap semmit. A Szellem foltjait egy csoportba gyűjtjük, nem kerülnek táblára.

A játék vége

A játék végén megszámoljuk a pontjainkat (mint a rendes játékban, levonva az üres helyek számának dupláját) és örülünk, ha az több mint az előző alkalommal. A szóló játékban a 7x7 bónusz lapot nem használjuk. Egy menet akár 10 perc alatt is lepörgethető, és a funfaktor növelése érdekében én a megszerzett kis foltokat csak a célbaérés után rakom fel a táblámra. Ez utóbbi háziszabályt egyébként a rendes játékban is bevezettük.

Patchwork Solo

Megjegyzések