DEAD MAN'S DRAW

A Halott Ember Húzása :P egy eredetileg digitális platformokra készített játék kártyásított változata. Ilyennel sem gyakran találkozik az ember.


Stílusát tekintve az úgynevezett push-your-luck csoportba tartozik, ami magyarul akár aki-mer-az-nyer is lehetne. A játékosok a körükben lapokat csapnak fel a húzópakliból, remélve, hogy nem jön kétszer ugyanolyan lap. Ha mégis, akkor bukták a menetet és a felcsapott összes lapot. A lapokkal különböző akciókat kell végrehajtani, vagy ha már nagy a rizikó, akkor meg lehet állni, és elraktározni az addig kirakott lapokat. A begyűjtött lapok a játék végén pontot érnek, a legtöbb pontot gyűjtő játékos nyer.


A játék elején minden játékos kap két extra lapot is, amiből az egyiket megtartja. Ezek a lapok különféle előnyökhöz juttatják a tulajdonosukat. Az extra kártyák némelyikének hatása túlzottan erősnek tűnhetnek, de tapasztalt játékosok könnyedén elkerülhetik a királycsinálást, hiszen az előnyt szerző játékosra mindenki rá tud szállni, így a játék önmagát egyensúlyozza ki. 


Végső soron ez egy könnyed, gyors, konfrontatív, szerencsekísértős játék 2-4 fő részére, nem kell tőle többet várni, mint ami. A jelenleg KS-en futó Delux változat grafikája az én ízlésemnek nem jött be, ezért inkább a régi változat alapján készítettem el a saját példányomat.

Saját verzióhoz természetesen háziszabály is tartozik. Nameg a játék címét is le lehet cserélni, például Dead Man's Row vagy Davy Jones' Locker is lehetne. 80 lapos a pakli (elvileg 5 fővel is játszható), minden típusból 8 lap van 1-8 számozással. Nincsenek extra lapok. A kártyák akciói:
Horgony: Bukás esetén a Horgonyt megelőző összes lap a Raktáradba kerül.
Kampó: Játszd ki a Raktáradból az egyik kártyádat!
Ágyú: Dobj el egy lapcsoportot valamelyik ellenfeled Raktárából a Dobópaklira!
Kulcs és Láda: Raktározáskor aktiválódik. Kapsz négy lapot a Dobópakliból. Ezek a lapok is a Raktáradba kerülnek. Ha nincs elég lap, akkor a Húzópakliból kapsz.
Térkép: Húzz három lapot a Dobópakliból és játszd ki az egyiket!
Látnok: Megnézheted a Húzópakli legfelső lapját anélkül, hogy ki kellene játszanod.
Kard: Játszd ki valamelyik ellenfeled egyik olyan lapját, amilyen nálad nincsen!
Sellő: Játszd ki a sorból az egyik előzőleg kijátszott lapot!
Kraken: Ki kell játszanod még két lapot.
Dead Man's Draw

Megjegyzések