CONTROL

Így hónap végére még beesett egy új, éppen Kickstarteren futó kártyás játék. 2-4 fősnek írják, de szerintem inkább csak két személlyel jó, a több játékos mód sok megválaszolatlan kérdést vet fel. Ellenben a páros játék elég izgalmasnak ígérkezik.


A játékosok 5 lappal kezdenek és a körükben 4 cselekvésből választhatnak. Húzhatnak új lapot (7 lap a kézlimit), telepíthetnek lapot maguk elé, eldobhatnak egy bronz lapot és ezzel aktiválják azok képességét, illetve üthetik az ellenfél telepített lapjait.


Kétféle típusú lap van, amelyek akciói másként aktiválhatók. Az ezüst lapokat "telepítjük" magunk elé és végrehajtjuk a rajta szereplő akciót. Ezen lapok pontértéke növeli a töltöttségi szintünket. Ha elérjük vagy túlszárnyaljuk a 21 pontot, nyertünk. A másik típus a Bronz lap. Ezt telepíthetjük is, de ilyenkor az akciója nem érvényesül. Aktiváláshoz "el kell égetnünk", azaz eldobjuk a dobópaklira, és ekkor hajtjuk végre a lap akcióját. Az ellenfél telepített lapjait "ütéssel" tudjuk megsemmisíteni, ha egy legalább ugyanakkora értékű lappal támadjuk be azokat (lehet akár ezüst akár bronz lap is). Ekkor mindkét kártya a dobópakliba kerül.


A játék hirtelen halállal ér véget, ha kifogy a húzópakli. Ilyenkor addig játszunk tovább amíg a játékosok kezéből is elfogynak a lapok. Eközben mindkét játékos egyszer passzolhat. Ha nem éri el senki a 21 pontot, akkor az nyer akinek nagyobb értékűek telepített lapjai. Pontegyenlőség esetén az, akinek több telepített lapja van.

A játék egy igazi adok-kapok, ahol a taktikának elvileg nagyobb a szerepe mint a szerencsének. Az is pozitívum, hogy könnyen elkészíthető, hiszen 1 dollárért hozzájuthatnuk a P&P verzióhoz. Aki akarja ebből már magyaríthatja is. Én akartam :) sőt mindjárt ki is bővítettem egy új lappal (bár grafikát csak az egyetlen gameplay videóból sikerült leszednem hozzá, úgyhogy nem csúcsminőség).

Megjegyzések