CROSSING / GEM-X

A Crossing egy mókás party/filler játék, amiben drágakövekre vadászunk. A játékhoz nem is kell más csak pár színes drágakő (18 piros, 18 kék, 18 sárga, 6 fehér). A Viceroy KS kiadásához adott készletet izzítottam be erre a célra (16 piros, 16 zöld, 16 kék, 6 sárga). Az én változatom, amit Gem-X névre kereszteltem, 3-5 fővel játszható (az eredeti 3-6 fővel).


Az eredeti játékban mutogatással jelezzük a megszerezni kívánt kincset, de a magamnak készített klónban lapokkal választunk célcsoportot. Az asztalon lévő csoportokat egy-egy egyedi jelzésű lappal különböztetem meg (négyzet, háromszög, kör, iksz). Az asztalon mindig eggyel kevesebb lap van mint ahány játékos játszik. A játékos előtt lévőket pedig egy-egy egyedi színű lappal (piros, zöld, kék, sárga, lila). Ezen kívül van még egy szürke semleges lap is. Minden játékos kap egy-egy lapot az összes fajtából, persze attól függően, hogy hányan játsszák. Egy 3 személyes játékban mindenkinek 6 lapja lesz, amiből egy a játékos előtt fekszik, ötöt pedig a kezében tart. Ezek a két másik játékos színei, az asztalon levő jelek és egy semleges lap.


Kezdetben mindegyik asztal közepén lévő lapra két drágakő kerül, melyeket egy zsákból húzunk ki. A játékosok kiválasztanak a lapjaikból egyet, majd egyszerre felfedik azokat, hogy eldöntsék, ki, mit nyer meg. Azt a drágakő csportot, amire csak egy játékos tippel, azonnal megkapja és a saját maga előtt lévő lapra helyezi. Az a csoport amire többen tippelnek, az asztalon marad. Ha már van egy játékos előtt kő, lehetőség van arra is tippelni, és sikeres magányos tippel elrabolni azt. Ez ellen a köveket birtokló játékos a semleges lapjának kijátszásával védekezhet, de ez esetben természetesen nem tud újabb köveket szerezni. Ellenben az így megvédett kövek a játékos raktárába kerülnek, le kell venni őket a lapról és félre kell tenni, ezek már nem rabolhatók el. Ez a játékos ezután lefordítja vagy letakarja a saját színű lapját és a következő körből kimarad.

A kör végén az asztal közepén lévő üresen maradt lapokra két új követ, azokra, amelyeken megmaradtak a kövek, egy új követ húzunk. A játék azzal a körrel ér véget, amelyikben a zsákból húzott összes kő elfogy. A köveknek színük szerint különböző értékük van. Minden piros-kék-sárga csoport 5 pontot ér (nálam piros-zöld-kék), minden fehér kő 2 pontot ér (nálam a sárga), minden egyéb kő 1 pontot ér. Döntetlen esetén a legtöbb fehér (sárga) kő birtokosa nyer. Ha ez is egyenlő, akkor játszatok még egyet!

Crossing / Gem-X

Megjegyzések