CACAO

Eddig a lapkalehelyezős játékok több okból nem képezték részét a gyűjteményemnek. A Ludwig nem jött be, a Carcassonne iránt alapból ellenszenvvel viseltettem, de most rátaláltam erre az istenek italáról elnevezett játékra.


Úgy gondolom, hogy ez egy igen jó, áramvonalasított, gyorsan lejátszható, egyszerű szabályú, de mégis kellően taktikus lapka- és munkáslehelyezős játék, amelyben még ráadásul az emberkékkel sem kell vacakolni, mert azok is a lapkákra vannak nyomtatva.


A munkás lapkáink mellett különféle helyszín lapkákat kell lerakosgatnunk, és az ezeken levő akciókból gyűjthetünk be különféle dolgokat, kakaóbabot, pénzt, vizet, napkorongokat (ez a játék végén lesz hasznos). A játékot az nyeri aki a legtöbb pénzt gyűjti össze, valamint elég vizet is szerez, és így nem csökken le a végelszámolásnál a pontszáma.


Amikor helyszín lapkát rakunk le, akkor előfordul, hogy az ellenfeleinket is akcióhoz juttatjuk, úgyhogy alaposan meg kell fontolni a lépést már a munkás lapka lehelyezésénél, mivel ez a cselekvés meghatározza azt is, hogy hova kell a helyszínlapkát lerakni. A kétféle lapkatípus egyébként sakktábla mintában rendeződik, így minden helyszínhez maximum 4 munkáslapka kapcsolódhat és vicaverza.

A játékot 2-4 fő játszhatja és mindenkinek ajánlott, aki nem akar beállni a Carcassonne fogyasztók sorába :) Persze házilag is könnyen elkészíthető lenne, de szerintem elég olcsón kapható ahhoz, hogy ne érje meg a vesződséget.

Cacao

Megjegyzések