ALHAMBRA: CARD GAME

Ez egy egyszerű szabályú, gyorsan lepörgethető, lapgyűjtős, filler játék, az Alhambra grafikáira épülő feldolgozás. Az eredeti játék a Stimmt so! névre hallgatott anno és nagyon minimális eltérés van a két játékszabály között.


Ami nem tetszett benne, hogy minden épületlapnak van egy színe, és minden helynek, ahol vásárolni lehet van egy színe, és ebből a kettőből az épültek színe teljesen felesleges és zavaró. Mégpedig azért, mert egy érték rangjelző is található rajtuk, és az az ami számít. Minél nagyobb rangú az épület, a végén annál többet ér annak, aki a legtöbbet gyűjti be az adott épületfajtából. A másik dolog ami zavar, hogy háromszor kell pontozni, számolgatni, írogatni. A harmadik pedig az, hogy nincsen megkülönböztetve a 9-es és a 6-os pénzlap, így néha nehéz eldönteni hogy fejjel lefelé van-e vagy sem. Ezen viszont egy alkoholos filctollal öt perc alatt könnyedén lehet segíteni. A játék értékét nem fogja lerontani az a pár ráfirkált pont, mivel elég olcsón hozzá lehet jutni.

Ettől függetlenül maga a játékmenet érdekes. Körünkben vagy pénzt szerzünk a kirakott értékekből, vagy épületet vásárolunk a megfelelő színű pénzeink segítségével. Előbbi esetben választhatunk egy tetszőleges lapot a négyből, vagy választhatunk többet is, de akkor csak maximum 5 értékben. Utóbbi esetben pedig ha összegre pontosan tudunk fizetni egy épületért, akkor ismét mi következünk. Ha túlfizetjük, akkor nem kapunk vissza aprót és körünk véget ér.


Persze mindenki a legértékesebb lapokra hajt, csak ehez a megfelelő színű és mennyiségű pénz is szükséges, így folyamatos az egymás elől elhalászás, a számítások, tervek keresztül húzása, esetenként anyázás :)

Alhambra: Card Game

Megjegyzések