STONE AGE

Egyszer csak rádöbbentem, hogy nekem még nincsen worker placement játékom, így aztán gyorsan be is szereztem egyet. A Kőkorszak egy ideális tanuló játék, nem csak a munkáslehelyezés megismeréséhez, hanem magához a társasjátékok világához is.


A szemet gyönyörködtető kivitel, az egyszerű szabályok, a véges lehetőségek, a viszonylag kevés holtidő és az elfogadható mértékű szerencsefaktor jellemzi alapvetően a játékot. Munkásinkat elhelyezve vadászhatunk, mezőgazdálkodhatunk, fát vághatunk, agyagot és követ gyűjthetünk, aranyat moshatunk, fejleszthetjük az eszközeinket, kunyhókat építhetünk, extra lapokat szerezhetünk valamint szaporodhatunk. Persze a sok éhes szájat etetni is kell. Ezen tevékenységek ügyes beosztásával kell a játék végére a legtöbb pontot megszerezni a győzelemhez.


Fontos figyelni a többi játékost is és lehetőség szerint akadályozni őket a céljaik elérésében. Az extra lapok kombóival ugyanis óriási mennyiségű pontokat lehet szerezni. A végső pontszámláláskor hatalmas meglepetések érhetik az embert. A játék addig tart amíg vagy az extra lapok paklija vagy az egyik kunyhópakli ki nem ürül.


A játékot 2-4 fő játszhatja de a kiegészítő megvásárlásával 5 személyessé növelhető. A 2 és 3 személyes játékban apróbb szabályeltérések vannak, hogy kiegyenlítettebb és szórakoztatóbb legyen a küzdelem.

Update: 2019.01.01.
Háziszabályok:
  • Ha valaki a köre végén nem tudja megetetni a csapatának minden tagját, akkor elveszít egy embert. A munkába nem küldött embereinket viszont nem kell a kör végén megetetni.
  • Az öt nyersanyagszerző helyen újradobhatsz. Yahtzee stílusban kell dobni, azaz legalább egy kockát minden újradobás előtt félre kell tenni, és azokat már nem lehet újradobni. Annyiszor 1 pontot veszítesz, ahány kockát újradobsz (mínuszba is lehet menni). (Példa: 4 kockával dobok, de nem tetszik az eredmény. Félreteszek egy kockát és a többi hármat újradobom, így vesztek 3 pontot. Még mindig nem vagyok megelégedve, egy újabb kockát félreteszek és a maradék két kockát újradobom, így vesztek további 2 pontot. Ismét rosszat dobtam, úgyhogy utolsó esélyként harmadszor is félrerakok egy kockát és a maradék egy kockát újradobom, amivel vesztek újabb 1 pontot. Összesen 6 pontot veszítettem, de megszereztem a szükséges nyersanyagokat. A végén majd kiderül, hogy megérte-e az áldozatot.)
  • A kunyhó lapkák, a bónusz lapok, a farm és a szerszám helyek megszerezhetők a már ott levő játékosoktól, ha eggyel több emberrel elfoglaljuk a helyet és visszaküldjük az ott levő embereket a gazdájukhoz. Bebiztosításként eleve több emberrel is lehet ezekre a helyekre menni. A párzó helyre ez a szabály nem érvényes, azt nem lehet megszerezni ha már foglalt.
  •  
Stone Age

Megjegyzések