PATCHWORK

Ez egy fótos játék :) Egy tetrisz szerű, lépésekkel gazdálkodó, absztrakt logikai játék két személy részére. Elég rémisztően hangzik, de ez ne szegje kedvünket a kipróbálástól, véleményem szerint senki nem fog csalódni.


A játékban egy 9x9-es táblán kell elhelyeznünk különféle alakzatokat. Lehetőség szerint minnél többet, mert a játék végén a betöltetlen helyek dupla negatív pontként számítanak. Az alakzatokat a lépéstábla köré helyezzük véletlenszerűen, és egy jelzőfigurával jelöljük a helyet, ahonnan mindig az óramutató járása szerinti irányban levő 3 elem közül vásárolhatunk. A vásárlás után a jelző a megvásárolt alakzat helyére kerül, így halad körbe.


Minden alakzatnak van egy ára, amit gombokkal fizetünk, és van egy idő vagy lépésegysége, ahány lépést meg kell tennünk a bábunkkal a lépéstáblán. Mindig az a játékos van soron aki ezen a táblán hátrébb áll, még akkor is ha így egymás után több lépést hajthat végre, illetve akkor is, ha éppen az ellenfele bábujának tetején áll.


Az alakzatok némelyikén találunk még gombokat is, az ezeknek megfelelő számú gombot akkor kapjuk meg, amikor áthaladunk egy gombos vonalon a lépéstáblán. A másik módja a gombszerzésnek, ha nem vásárolunk, hanem egyszerűen megelőzzük az ellenfelünket a lépéstáblán. Ez esetben annyi gombhoz jutunk ahányat léptünk.


Fontos a jó gazdálkodás a lépésekkel és a gombokkal, mert ha nincs gombunk nem tudunk alakzatokat vásárolni, és ha nem vásárolunk alakzatokat akkor nem tudjuk lefedni a táblánkat és nem jutunk általuk gombokhoz. Viszont azt is számításba kell venni, hogy ha végigérünk a lépéstáblán, akkor a játéknak vége. Az elemek lerakását ugyancsak okosan kell megtervezni, mert a lerakott elemeket később már nem mozgathatjuk el.


A játék végén a gombjaink számából levonjuk a megmaradt területek számának kétszeresét, és a nagyobb értékkel rendelkező játékos nyert. Eddig minden társaságban sikert aratott ez a játék, stabil tagja a gyűjteményemnek.

Patchwork

Megjegyzések