LIAR'S DICE / PERUDO

Ez egy ősrégi klasszikus kockajáték, amit fejenként 5 darab normál kockával játszunk. Lényeges eleme a blöffölés, akárcsak a Bas-ban, de itt körönként csak egyszer dobunk a kockákkal. A dobás után a saját kockáinkat rejtve megnézzük és megpróbáljuk megtippelni, hogy adott értékű kockákból összesen legalább hány darab van az asztalon.


A kezdő játékos mond egy tippet, ami kezdésként nem lehet az 1-es (pl. két 3-as), majd a következő játékos az alábbi dolgokat teheti:
  • Tippel egy nagyobbat, ami lehet azonos darabszám egy nagyobb értékből (pl. két 4-es), vagy nagyobb darabszám bármelyik értékből, kivéve az 1-est (pl. három 2-es, vagy akár öt 5-ös).
  • Tippelhet annyi 1-est, amennyi az aktuális licit darabszámának fele, felfelé kerekítve (pl. ha az előző tipp öt 6-os volt, akkor mondhat három 1-est). A következő tippelő mondhat több 1-est vagy bármilyen más értéket, az aktuális darabszám duplájánál nagyobb számban (pl. négy 1-esre mondhat kilenc 5-öst)
  • A "Hazudsz" (Dudo) kijelentéssel kihívja az előzőleg tippelő játékost, hogy valótlant állít. Mindenki felfedi a kockáit és megszámolják, hogy van-e legalább annyi kocka a megnevezett értékben, mint amennyit a tippelő játékos állított. Ha nincs, akkor a tippelő játékos eldobja az egyik kockáját, ellenkező esetben a kihívó dobja el az egyik kockáját.
  • Az "Annyi" (Calza) kijelentéssel kihívja ez előzőleg tippelő játékost, hogy pontosan annyi darab kocka van az asztalon, mint amennyit a tippelő állít. Mindenki felfedi a kockáit és ha tényleg pont annyi van, akkor a kihívó játékos kap egy kockát, ha nem annyi akkor veszít egyet. (Az eredeti szabály szerint két játékos esetén ez a bemondás már nem használható, de én ezt nem tartom jónak, így háziszabályként nálunk nincs ilyen korlátozás).
  • Mindegyik 1-es érték, amennyiben nem szerepel tippként, jokerként hozzáadódik minden más tipphez, kivéve abban a körben, amikor egy játékos elveszti a negyedik kockáját is. Ekkor bejelenti, hogy "Kieső kör" (Palafico) következik, és mondhat bármijen értéket (1-est is). Ezt az értéket azok a játékosok akiknek egynél több kockájuk van nem növelhetik meg, és az 1-esek nem számítanak jokernek ebben a körben. Minden játékos csak egyszer játszhat kieső kört (amikor először elveszti a negyedik kockáját). Ha megússza, akkor továbbra is játékban marad és a játék az eredeti szabályok szerint folytatódik. Két játékos esetén nincs kieső kör.


Ezt a játékot játsszák egyébként a Karib tenger kalózai c. film egyik részében, valamint mindenki játszhat vele a Red Dead Redemption c. PlayStation3 játékban is. Ezen kívül a játék Perudo néven is ismert.

Liar's Dice / Perudo

Megjegyzések