JAIPUR

A Jaipur című játék címének kiejtését mindenki belátása és nyelvismerete szerint válassza meg. Hindi nyelven "dzsépul", angolul "dzsájpuhr", magyarul meg valószínűleg "dzsajpur" lehet. Ez egy 2 személyes kereskedős kártyajáték, egy igen jó mechanizmussal és gyors játékmenettel. Három játszmából két nyert játszmáig tart egy játék. Az nyeri a fordulókat, akinek több rúpiát sikerül szereznie.


Hatféle áruval kereskedünk, ebből három értékesebb, de ezekből minimum kettőt lehet csak egyszerre eladni. Az árukat egyessével felvehetjük a piactérről, vagy egyszerre többet elcserélhetünk a kezünkben levő lapokra vagy az előttünk levő tevékre bármilyen kombinációban, illetve a piacon levő összes tevét egyszerre felvehetjük. A kezünkben egyszerre maximum 7 lap lehet, de tevékből bármennyi lehet előttünk. A felvett lapok helyére új lapokat kell felcsapni. A piactéren egyszerre mindig 5 árucikk vagy teve található.


Ha sikerül eladni egyszerre 3-5 árucikket, akkor bónusz zsetonokat kapunk, melyek értéke rejtett. Magukért az eladott árukért is zsetonokat kapunk, melyek egyre csökkenő értékűek, tehát aki előbb ad el az jár jobban. A játék végén bónuszpontokat kap az a játékos, akinek több tevéje van.


A játékmechanizmus egyszerű de nagyon jól kitalált. Egy lépés, ami jó a játékosnak, bizonyos szempontból kedvezhet az ellenfélnek is. Sajnos elég jelentős a szerencsefaktor, amit egy jó taktikával valamelyest lehet ellensúlyozni. Tipikusan egy könnyen tanulható de nehezen mesterelhető játék. Kár, hogy csak 2 játékossal játszható.

Jaipur


Megjegyzések