POKER SHOWDOWN

Ez egy olyan póker amiben nincsen licitálás, van viszont 'draft'-olás, kombinálás és izgalom. Egy-egy menet gyorsan lefut, amikor is a nyertes kaphat egy zsetont és a végén az a király akinek a legtöbb összegyűlt. Egy normál 52 lapos franciakártyára van csupán szükség és indulhat a játék.


Ezt a játékot én találtam ki mert a rendes pókert nem igazán szeretem a hazárdjáték jellege miatt. Ez viszont tisztán a szórakozásra épít, ki, hogy tud kombinálni az adott lapokkal és persze kinek milyen a szerencséje :)

Játékszabály:

  • Minden játékosnak 5 lapot osztunk és az asztalra is 5 lapot rakunk képpel felfelé.
  • Mindenki megnézi az 5 lapját és választ belőle magának egyet. A többi lapot továbbadja az óramutató járása szerint azaz balra. Ezt addig ismétlik amíg minden lap újból kiosztásra kerül. Az így kapott lapokkal játszunk. A kört az előző kör nyertese kezdi.
  • Sorban egymás után mindenki kicserélhet az asztalon levő lapokból egyet a saját lapjaiból eggyel vagy lecseréli az összes lapját az asztalon levő összes lapra. A cserélgetés addig tart amíg minden játékos passzolt. Aki passzolt az az adott körben, később már nem cserélhet.
  • Ezután a játékosok felfedik a lapjaikat és a leggyengébb hand-del rendelkező játékos kiesik. A körnek vége, az összes lapot megkeverjük és újra osztás következik. Persze úgy is lehet játszani, hogy nincs kiesés, csak a győztes zsetont kap, és megegyezés szerinti menet után a legtöbb zsetont gyűjtő játékos nyer.
  • A menet addig tart amíg az utolsó két játékos közül kiderül ki a győztes. Például 5 játékos esetén 4 kört játszunk.

A hand-ek erősségi sorrendje (csökkenő sorrend):

Royal flöss (Royal Flush) ♦A ♦K ♦Q ♦J ♦10
Ha két embernek is royal flöss-se van, akkor döntetlen van, a színe nem számít.
Színsor (Straight Flush) ♣7 ♣6 ♣5 ♣4 ♣3
Két színsor közül az nyer, akinek magasabb lappal kezdődik.
Póker (Poker) ♣A ♦A ♠A ♥A ♣3
Két póker közül az nyer, akinek magasabb lapokból van pókere. Ha egyforma, akkor az nyer, akinek az 5. lapja magasabb.
Full (Full) ♣A ♦A ♠A ♥K ♣K
Két full közül az nyer, akinek a 3 egyforma magasabb lapból áll. Ha ez egyforma, akkor az nyer akinek a két lapja magasabb. Ha ez is egyforma, akkor döntetlen.
Szín (Flush) ♣K ♣J ♣6 ♣4 ♣2
Két szín közül az nyer, akinek magasabb lapja van az adott színből. Ha az egyforma, akkor a következő lap számít, stb.
Sor (Straight) ♣9 ♠8 ♣7 ♥6 ♦5
Két sor közül az nyer, akinek a sora magasabb lappal kezdődik. Az ász lehet a sor elso vagy utolsó lapja, de nem lehet középen. Tehát a 3 2 A K Q nem sor!
Tripla (Drill) ♦7 ♠7 ♣7 ♥K ♦5
Két drill közül az nyer, akinek magasabb lapokból van. Ha egyforma, akkor az nyer, akinek magasabb lapja van mellette.
Két pár (Two Pair) ♦K ♥K ♦7 ♣7 ♥A
Két két pár közül az nyer, akinek magasabb lapokból van párja. Ha mindkét pár egyforma, akkor az nyer, akinek az 5. lapja magasabb.
Egy pár (Pair) ♥A ♦A ♦J ♥5 ♣K
Két egy pár közül az nyer, akinek magasabb lapból van párja. Ha ez egyforma, akkor az nyer akinek a pár mellet magasabb lapja van. Ha az is egyforma, akkor a következő lap számít. Ha a pár is egyforma, és a maradék három lap is, akkor döntetlen.
Magas Lap (High Card) ♦A ♠K ♥8 ♣6 ♦2
Ha mindenkinek csak magas lapja van, akkor az nyer, akinél a legmagasabb lap van. Ha ez egyforma, akkor a következő lap számít, stb.

Poker Showdown

Megjegyzések