ISTANBUL

Az Istanbul egy eléggé egyedi játék, igazi akciókavalkád, ahogy az egy távolkeleti piacos játéktól tematikusan elvárható. Többek között az év expert játéka volt 2014-ben, van is benne anyag rendesen. A játékot 2-5 fő játszhatja. Feladatunk a kereskedés és ezáltal rubintok megszerzése.


A játékosok kereskedőket alakítanak akik segédeik segítségével különféle árucikkekkel üzletelnek. Az árukat a raktárakban lehet vételezni, majd a taligára rakva azokat a piacokon lehet pénzre váltani. Pénzért illetve árukért is rubintokat szerezhetünk. Munkánkat különleges képességű kártyalapokkal segíthetjük. Az nyer aki először megszerzi a szükséges mennyiségű rubintokat.


A táblák jelképezik a város különféle helyszíneit, mint szökőkút, rendőrség, posta, raktárak, piacok, palota, mecsetek, teaház, stb. A játékos minden körben léphet egy vagy két mezőt és ha van még rendelkezésre álló segédje, akkor végre tudja hajtani az adott hely akcióját. Okos tervezéssel optimális úton lehet megszerezni azokat a dolgokat amikre a rubintvadászatban a legnagyobb szükség van. Mindig az jár a legjobban aki elsőként ér oda egy adott helyre, mert akcióról akcióra drágulnak a megszerezhető jóságok.


A játék annyira kiegyensúlyozottnak tűnik, hogy az eddig lejátszott menetekben szinte mindig egyetlen rubint megszerzésén múlt a győzelem, minden játékos egálban volt a végén. Még ha valaki le is maradt az elején, a vége felé egymás után tudta megszerezni a szükséges köveket. A tábla pedig rengeteg variációban kirakható. Van 3 előre megjelölt változat, de apróbb megkötésekkel teljesen véletlenszerűen is kialakíthatjuk a játékteret.


És végül pár negatívum. A játék helyigénye elég nagy (főleg a két kiegészítővel együtt játszva), valamint az előkészületek és az elpakolás is elég időigényesek. A játék során arra is ügyelni kell, hogy az ellenfelek miben mesterkednek, mert van úgy, hogy egy jól kialakított stratégia hamar meghozza a győzelemet. Megtalálni a legjobb akciót azonban nem lesz mindig egyszerű, ami analízis paralízishez vezethet. Továbbá elviselhető mértékű szerencsefaktort is tartalmaz.

Mindezek ellenére és ezekkel együtt is ez a játék az egyik első kedvencem, mert mindazt képviseli, amit egy modern társasjátéktól elvárok. Szép, változatos, gondolkodtató, szórakoztató, izgalmas és még nyelvfüggetlen is.

Istanbul

Megjegyzések