BOHNANZA BANZÁJ

Egy olcsó, de meglepően szórakoztató kártyajáték a Bohnanza. A feladat annyi, hogy különféle babokat ültessünk és takarítsunk be némi pénzért cserébe. A játék végén az nyer, akinek a legtöbb pénze gyűlt össze. Viszonylag gyors játék, sok interakcióval és némi szerencsefaktorral.


A játék egyik érdekessége, hogy a kézben tartott lapok sorrendjén menet közben nem lehet változtatni. A lapok lerakásánál mindig az elől levő lapot kell használni, a lap húzásnál pedig az új lapok mindig a sor végére kerülnek. Persze játék közben mégiscsak változik majd a sorrend, hiszen a kézben tartott babjainkkal tudunk üzletelni, megszabadulhatunk a feleslegesen helyet foglaló lapoktól és így kedvezőbb helyzeteket csinálhatunk magunknak.


A játék öt lappal indul. Mindenki előtt két képzeletbeli babföld helyezkedik el. Ide tudjuk majd elültetni a paszulyt. Később lehetőség lesz egy harmadik babföld vásárlására is. Egy babot mindig muszály elültetni, a második ültetés opcionális. Egy babföldön csak egyféle bab nőlhet. Ha nincs üres föld az ültetéshez, kénytelen leszel betakarítani az egyiket, akkor is, ha nem kapsz értük egy lyukas garast sem. Minden babért másként fizetnek betakarításkor, darabszámtól függően 1-4 fityinget érnek.

A kötelező ültetés után két lapot fel kell csapni a pakliból és a soron levő játékosnak azokat is el kell ültetnie. Azonban van lehetőség arra, hogy ezeket a babokat elbizniszelje a többi játékossal, ha ő nem tudja vagy nem akarja elültetni. Akár oda is ajándékozhatja bárkinek, vagy kérhet több babot egy babért.


Miután ez a két bab is gazdára talált és elültetődött, a játékos húz 3 lapot, majd a tőle balra ülő következik. A játék véget ér, amikor két újrakeverés után harmadszor is elfogy a húzópakli, és az utolsó lapot is felhúzza valaki. Az első újrakeverésnél már általában kevesebb mint a fele lap van a pakliban, úgyhogy okosan kell beosztani a hátralevő köröket.

Bohnanaza

Megjegyzések