BASNI JÓ

Ez a játék az, ami bármikor, bárhol játszható, ha van pár perc időtök. Kell hozzá két dobókocka meg pár token (gyufa, pénz, stb.) számolni a megnyert vagy elvesztett köröket. Társas partijaink során a szünetekben, mikor az átlagemberek vécéznek, az ostobák meg dohányoznak, leggyakrabban ezzel töltjük el azt a pár üres percet. Mert basni mindig jó :)


A játék elég régi, sok néven fut (Bas, Mia, Maja, stb.) és többféle szabály szerint játsszák. A nálunk játszott verzió a következő:

A játékosok körbe ülnek, az első dob a két kockával úgy, hogy a dobott értéket csak ő lássa. Ezek után közölni kell a dobás eredményét a következő szabályok figyelembe vételével:
  • A dobott értéket kétjegyű számként olvassuk fel, ahol a nagyobb szám van a tízesek helyén, a kisebb pedig az egyesekén. Vagyis ha egy négyest és egy ötöst dobtunk, akkor az 54 és nem 45 lesz.
  • Ha egyformát dobunk, akkor basunk van (azaz 22 = 2-es bas vagy 66 = 6-os bas), ami viszont többet ér az előző pontban említett dobásoknál.
  • Tehát a kidobható értékek a következő sorrendben überlik egymást: 31, 32, 41, 42, 43, 51, 52, 53, 54, 61, 62, 63, 64, 65, 1-es bas, 2-es bas, 3-as bas, 4-es bas, 5-ös bas, 6-os bas és végül a maja (21).
  • Ha valaki 21-est dob (vagy maját mond) és a következő játékos elfogadja azt, akkor neki újra maját kell dobnia ha nyerni akar.
Valaki elkezdi a kört és dob, majd bejelenti, hogy mi az eredmény. Az utána következő játékos eldönti, hogy vajon igazat mond-e vagy sem.

Ha elhiszi, akkor neki a mondott értéknél mindenképpen nagyobbat kell majd dobnia és/vagy mondania, még akkor is, ha így hazugságra kényszerül. Ez esetben egyébként nem is kell megmutatni, hogy mi volt a valós eredmény, csak továbbadjuk a kockákat.

Ám ha a soron következő játékos nem hiszi el, amit mondtunk, meg kell mutatnunk a dobókockáinkat. Ha igazat mondtunk, akkor a soron következő játékostársunk veszít egy életet, viszont ha mi lódítottunk, akkor a mi életünkből megy le egy. Az új kört a vesztes játékos kezdi de ő ismét nulláról indul, tehát azt mond elsőnek, amit akar, nem kell semmit sem überelnie.

A menet addig tart amíg egy kivételével minden játékos el nem veszti az összes életét (általában 3 élettel játszunk).

Bas / Mia

Megjegyzések